Δελτία τύπου
Επαγγελματικά ταξίδια
Εκδηλώσεις - Ομιλίες
Σχολιασμοί επικαιρότητος
Συγγραφικό Έργο @ βιβλιοπαρουσιάσεις
Πολιτιστικές δράσεις
Κοινωνική Συμμετοχή
Κοινωνική Ευθύνη
Κοινωνική Δικτύωση
Διαβάσαμε - Ακούσαμε και μας άρεσαν
Ιατρικές δραστηριότητες
Επιστημονικές ιδιότητες
Παλαιότερες διαλέξεις
Ραδιόφωνo
Έρευνα
Θετικές προτάσεις
 
Δείτε επίσης...
 
New techniques
 
Ρινοπλαστική Χωρίς Νυστέρι
 
Το botox της ηθοποιού
 
Αυξητική Μαστών
 
 
Brazilian
 
 
 
Το Στεφάνι της Νεότητος
 
Δελτία Τύπου
 
Επαγγελαμτικά ταξίδια
 
 
     
           
 
 
           
home
 
Πλαστική χειρουργική, Πλαστικός χειρουργός Δρ. Ι. Λύρας
 
  Δρ. Λύρας Δραστηριότητες Θεραπείες Επεμβάσεις Συνήθεις ερωτήσεις Συνεντεύξεις Επικοινωνία  
 
 
 
πίσω | μπροστά αρχική
 
 

Ο ΚΑΝΑΠΕΣ ΣΚΟΤΩΝΕΙ !!!

 
     
 

Ο ΚΑΝΑΠΕΣ ΣΚΟΤΩΝΕΙ !!!


της Μαρίας Μανωλέλη

Απο το περιοδικό δρόμου "Σχεδία" Σεπτεμβριος 2013


Το λένε και οι γιατροί, πλέον, ότι η λατρεμένη συνήθεια πολλών συνελλήνων βλάπτει σοβαρά την υγεία. Ας βγούμε στους δρόμους λοιπόν!

Ο καναπές δεν μας κάνει καλό! Το συμπέρασμα δεν είναι αυθαίρετο, αλλά έρχεται επισήμως από έρευνες που διεξήχθησαν σε Αυστραλία  και Αμερική. Συγκεκριμένα, η Δρ. Camelia Davtyan, καθηγήτρια και Διευθύντρια στο πρόγραμμα «Woman’s Health» του πανεπιστημίου UCLA, διαβεβαιώνει πως η παρατεταμένη καθιστική στάση δεν είναι στη φύση του ανθρώπινου σώματος, καθώς μια νέα έρευνα έρχεται να συμπληρώσει μελέτη του Αυστραλιανού Ινστιτούτου Στατιστικής για το διαβήτη, την παχυσαρκία και τον τρόπο ζωής των Αυστραλών, που επιβεβαιώνει πως το προσδόκιμο ζωής μειώνεται σε αυτούς που κάνουν καθιστική ζωή.

 «Το καθισιό είναι το νέο κάπνισμα» («Sitting is the new smoking»), μας λένε, καθιστώντας σαφές πως οι επιπτώσεις της καθιστικής ζωής μοιάζουν με τη βλαβερή συνήθεια του τσιγάρου.

Ο άνθρωπος δεν είναι φτιαγμένος για να κάθεται επί ώρες. Η κυκλοφορία του αίματος δεν γίνεται σωστά και ο οργανισμός δυσκολεύεται να κατανοήσει και να αντιδράσει σωστά σε αυτή την νέα στάση του σώματος, που ακόμα και αν φαίνεται βολική, δεν είναι η στάση στην οποία οι λειτουργίες του δουλεύουν στους ρυθμούς που θα έπρεπε. Η χώνεψη είναι η πρώτη λειτουργία που επηρεάζεται και όμως, όχι η πιο ουσιαστική. Ουσίες που εκκρίνονται λόγω της καθιστικής στάσης μπορούν να οδηγήσουν σε καρδιακές παθήσεις μέχρι και στην αύξηση του κινδύνου να προσβληθεί ένα άτομο που κάνει καθιστική ζωή από κάποιες μορφές καρκίνου, όπως του εντέρου ή του μαστού. Λαμβάνοντας υπόψη μας πως ο μέσος Αμερικανός περνάει περίπου εννέα ώρες καθιστός και σχεδόν τόσες και ένας Ευρωπαίος που κάνει καθιστική εργασία, τότε εύκολα αντιλαμβανόμαστε πως η καθιστική ζωή έχει ήδη επιβάλει τα άλγη της και τις παθήσεις της στον σύγχρονο άνθρωπο.

 Μάλιστα, μια άλλη έρευνα που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Νοέμβριο στην ιατρική επιθεώρηση «Diabetologia» κατέδειξε ότι σε σχέση με εκείνους που είναι πιο κινητικοί και δραστήριοι, όσοι κάνουν καθιστική ζωή έχουν 112% υψηλότερες πιθανότητες να αποκτήσουν διαβήτη, ενώ ο κίνδυνος να παρουσιαστούν καρδιακά προβλήματα είναι υψηλότερος κατά 147%. Οι ειδικοί προτείνουν διάφορα τρικ, άλλοτε εφικτά και άλλοτε στα όρια του αστείου, όπως για παράδειγμα συνιστούν στους εργαζόμενους σε μεγάλες εταιρείες να χρησιμοποιούν τις τουαλέτες άλλων ορόφων, ώστε η απόσταση που διανύουν για μια ρουτίνα να μεγαλώνει και κατ’ επέκταση και επιμηκύνεται ο χρόνος που παραμένουν όρθιοι στα διαλείμματά τους.

 Στην Ελλάδα, με τα ποσοστά ανεργίας σε ύψη δυσθεώρητα τέτοιου τύπου συμβουλές αφορούν όλο και λιγότερους.

Και ναι, μπορεί τα Ελληνόπουλα να είχαν μπει στη λίστα με τα μεγάλα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας, αλλά, τώρα τελευταία, εκπαιδευτικοί που έχουν την τύχη να δουλεύουν σε σχολεία μας ενημερώνουν πως υπάρχει μια νέα λίστα με παιδιά που υποσιτίζονται ή φεύγοντας από το σχολείο πάνε σε σπίτια με κομμένο ηλεκτρικό.

 Αν, παρ’ όλα αυτά, υπάρχει μια μερίδα πολιτών που εξακολουθεί να αρέσκεται να βουλιάζει σε ένα σαλονάκι με σύνθετο και τραπεζαρία (άδεια) και να ενημερώνεται δια της τηλεοράσεως  για τα δεινά που γλιτώνουμε ακολουθώντας τα μέτρα λιτότητας και για τα συσσίτια που μόνο ο έλλην αναξιοπαθής μπορεί να έχει την τιμή να απολαύσει, τότε οι έρευνες που απέδειξαν σε τι ρίσκο τους βάζει η απολαυστική συνήθεια του καναπέ ίσως τους πείσουν να σηκωθούν.

 Οι κινητοποιήσεις, απεργίες, πορείες αλληλεγγύης και διαμαρτυρίες στις οποίες μπορούμε να συμμετέχουμε, αν ακόμα πιστεύουμε σε ένα καλύτερο μέλλον που θα πρέπει να διεκδικήσουμε καθιστούν τους κινδύνους ακόμα λιγότερους. Ναι, ο σκοπός αγιάζει τα μέσα και η αιτία γεννάει το σκοπό. Ας είναι η αιτία η υγεία λοιπόν και ας σηκωθούμε από τον καναπέ!

 

 
 
  πίσω