Ηλικία & Πλαστική Χειρουργική
Αυξητική πλαστική μαστών
Μειωτική πλαστική μαστών
Μαστοπηξία
Εισολκή θηλών
Γυναικομαστία
Μάτια
Πρόσωπο
Ωτοπλαστική
Αναισθησία
Επούλωση των ιστών
Αληθινές Μαρτυρίες Πλαστικής
Η Φωτογραφία
Δείτε Φωτογραφίες
 
Δείτε επίσης...
 
YouTube
 
Αυξητική Μαστών
 
 
Ρινοπλαστική Χωρίς Νυστέρι
 
Το botox της ηθοποιού
 
Brazilian
 
 
New techniques
 
 
 
Το Στεφάνι της Νεότητος
 
Δελτία Τύπου
 
Επαγγελαμτικά ταξίδια
 
 
     
           
 
 
           
home
 
Πλαστική χειρουργική, Πλαστικός χειρουργός Δρ. Ι. Λύρας
 
  Δρ. Λύρας Δραστηριότητες Θεραπείες Επεμβάσεις Συνήθεις ερωτήσεις Συνεντεύξεις Επικοινωνία  
 
 
 
πίσω | μπροστά αρχική
 
 

H αναισθησία στην πλαστική χειρουργική

 
     
 

Το θέμα της αναισθησίας που εφαρμόζεται κατά τη διάρκεια μιας επέμβασης Πλαστικής Χειρουργικής απασχολεί τις περισσότερες γυναίκες που αποφασίζουν να επιλέξουν αυτή τη λύση.

Το είδος της αναισθησίας που θα χρησιμοποιηθεί στην επέμβαση εξαρτάται από την έκταση και τη βαρύτητα της επέμβασης, καθώς και από τη γενικότερη κατάσταση της υγείας του ενδιαφερόμενου - ασθενούς που προβαίνει στην επέμβαση αυτή. Για μερικά είδη επεμβάσεων είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν διαφορετικά είδη αναισθησίας, επομένως ο πλαστικός χειρουργός σε συνεργασία με τον αναισθησιολόγο είναι υπεύθυνοι να σας συστήσουν εκείνο που είναι το καταλληλότερο για την περίπτωσή σας.

Τα συνήθως χρησιμοποιούμενα ήδη αναισθησίας στην Πλαστική Χειρουργική είναι:

ΜΕΘΗ, ΝΕΥΠΟΛΗΠΤΑΝΑΛΓΗΣΙΑ, ΥΠΝΟΧΑΛΑΣΗ

Αυτή είναι η πιό χρήσιμη και ευρέως χρησιμοποιούμενη τεχνική αναλγησίας και αναισθησίας στην αισθητική-κοσμητική πλαστική χειρουργική στην Ελλάδα σήμερα. Η μεγάλη πρόοδος της αναισθησιολογίας και ο σεβασμός των αναισθησιολόγων προς τις ενδιαφερόμενες έφεραν την επανάσταση στην αισθητική αναισθησιολογία προς όφελος εκείνων που χειρουργούνται καθημερινά. Ετσι απλά, ασφαλή  αλλα και πολύ επιστημονικά συγχρόνως. Ετσι, οι χειρουργούμενοι επικοινωνούν κατα τη διάρκεια της επέμβασης με τον πλαστικό χειρουργό  χωρίς να αισθάνονται καθόλου πόνο. Επίσης δέν αισθάνονται φόβο ή δυσφορία, αντίθετα αισθάνονται χαρά και εμπιστοσύνη. Εμείς χρησιμοποιούμε αυτή τη μέθοδο απο τότε που εκπαιδευτήκαμε στα μυστικά της στην χώρα της φυσικής πλαστικής, τη Βραζιλία. Σήμερα με αυτή την μέθοδο αναισθησίας μπορούμε να σας πούμε οτι η πλαστική χειρουργική σας εμπειρία δέν θα είναι καθόλου επώδυνη....θα είναι εντλώς ανώδυνη. Οι μαρτυρίες των πολυάριθμων  γυναικών και των αντρών που φροντίσαμε με αυτή την μέθοδο το επιβεβαιώνουν διαρκώς. Το 90% των επεμβάσεών μας πραγματοποιούνται με αυτή την μέθοδο και μόνα στα πιό σύνθετα περιστατικά προβαίνουμε στη χρήση της γενικής αναισθησίας εάν οι ενδιαφερόμενοι συμφωνήσουν μετά απο πλήρη ενημέρωση. Ο ειδικός αναισθησιολόγος μας είναι στη διάθεσή σας για περισσότερες διευκρινίσεις και διαβεβαιώσεις.

Γενική αναισθησία

Με τη γενική αναισθησία προκαλείται μια προσωρινή και αναστρέψιμη χάλαση των μυών ολόκληρου του σώματος, κατά τη διάρκεια της οποίας η αναπνοή του ασθενούς υποστηρίζεται από εξειδικευμένα μηχανήματα μετά από διασωλήνωση από τον αναισθησιολόγο.

Αποτελεί έναν από τους κοινούς φόβους πολλών ασθενών ότι "δε θα ξυπνήσουν" μετά από μια γενική αναισθησία. Ωστόσο, η γενική αναισθησία αποτελεί διαδεδομένη και ασφαλή μέθοδο αναισθησίας η οποία χρησιμοποιείται κατά κόρον στην ιατρική πράξη, οπωσδήποτε πάντοτε από εξειδικευμένους αναισθησιολόγους.

Ένας δεύτερος φόβοςπου βιώνεται συχνά από τους ασθενείς είναι αυτός της πιθανότητας να ξυπνήσουν κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δε συμβαίνει, καθώς καθόλη την επέμβαση, ο ασθενής παρακολουθείται με τη βοήθεια ειδικών μηχανημάτων και μόνιτορ τα οποία απεικονίζουν τα επίπεδα του αναισθητικού φαρμάκου στον οργανισμό και το πόσο γρήγορα μεταβολίζεται και απομακρύνεται από αυτόν και έτσι ο αναισθησιολόγος ανά πάσα στιγμή επεμβαίνει με τον τρόπο που χρειάζεται ούτως ώστε ο ασθενής να παραμένει συνεχώς ασφαλής και υπό αναισθησία.

Αυτό το είδος της αναισθησίας χρησιμοποιείται σε μεγαλύτερες επεμβάσεις όπως είναι οι μεγάλου όγκου λιποαναρροφήσεις, η κοιλιοπλαστική, η λιποπλαστική κ.ά.

- Εσωτερικός ασθενής ή εξωτερικός;
- Τοπική αναισθησία ή γενική αναισθησία;

Ερωτήματα που απαντώνται πριν από κάθε εγχειρητική διαδικασία. Σημαντική συμμετοχή στην όλη διαδικασία έχει η αναισθησία που σκοπό έχει να διευκολύνει την εγχειρητική διαδικασία και να βοηθήσει τον ασθενή να τη δεχτεί ήρεμα, ευχάριστα και ανώδυνα.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών στην Αισθητική Πλαστική Χειρουργική είναι εξωτερικοί. Τα πλεονεκτήματα της ημερήσιας νοσηλείας είναι πολλά. Για τον ασθενή ο χρόνος αναμονής για την επέμβαση
είναι μικρότερος και η ανάρρωση γίνεται στο δικό του σπίτι.

Για τα μικρά παιδιά αποφεύγεται το συναισθηματικό stress από την παρατεταμένη απουσία των γονιών τους εκτός σπιτιού. Το κόστος της παραμονής είναι μικρότερο και άρα οικονομικότερη επέμβαση.

Η επιλογή για να γίνει μια επέμβαση ημερήσιας νοσηλείας εξαρτάται από τον προβλεπόμενο χρόνο της, από τα μέσα που διατίθενται στο τμήμα και από το επίπεδο της μετεγχειρητικής φροντίδας που θα χρειαστεί ο ασθενής. Η επιλογή των ασθενών είναι αποφασιστικής σημασίας.

Οι ασθενείς κατηγορίας ASA I και ASA II είναι ασφαλείς για μιας ημέρας νοσηλεία. Οι ασθενείς κατηγορίας ASA III με προϋποθέσεις μπορούν να είναι εξωτερικοί ασθενείς εφόσον η χειρουργική επέμβαση είναι περιορισμένη και η παραμονή τους στο νοσοκομείο μπορεί να τους αποσυντονίσει.

Ασθενείς με σοβαρά συστηματικά νοσήματα όπως παχυσαρκία, διαβήτης, βρογχικό άσθμα αξιολογούνται αναλόγως και μπορούν να είναι εξωτερικοί ασθενείς.

Τόσο στους εσωτερικούς, όσο και στους εξωτερικούς ασθενείς, η προεγχειρητική φροντίδα δεν πρέπει να διαφέρει. Είτε η προσωπική επαφή, είτε η τηλεφωνική επικοινωνία ή ακόμα η συμπλήρωση ενός γραπτού
ερωτηματολογίου είναι καλοί τρόποι ανίχνευσης προβλημάτων. Αποφεύγεται η αναβολή του χειρουργείου λόγω ανεπαρκούς προεγχειρητικού ελέγχου ή διαταραχών κατά τον εργαστηριακό έλεγχο. Επίσης, η προεγχειρητική επαφή μπορεί να περιορίσει περιττές εξετάσεις, διεγχειρητικούς κινδύνους ή και να μειώσει τις εγχειρητικές δαπάνες.

Συναισθήματα όπως ο φόβος, η ανησυχία και το άγχος πρέπει να εντοπίζονται και να αντιμετωπίζονται πριν ακόμη εκδηλωθούν.


Τοπική ή γενική αναισθησία;

Η αναισθησία επιλέγεται ανάλογα με τις εγχειρητικές ανάγκες. Μπορεί να είναι τοπική αναισθησία, τοπική και μέθη ή γενική αναισθησία. Στόχος είναι η ευχάριστη, ήρεμη, χωρίς πόνο, ανοχή της εγχειρητι-
κής διαδικασίας από τον ασθενή.

Για παράδειγμα, εάν η εγχειρητική διαδικασία είναι μακριά από την περιοχή του στόματος ή της μύτης, η τεχνική της αυτόματης αναπνοής με τοπική αναισθησία ή τοπική και μέθη εξασφαλίζει πολύ καλές εγχειρητικές συνθήκες. Διαφορετικά προτιμάται η γενική, που εξασφαλίζει την αεροφόρο οδό και παρέχει καλύτερη εγχειρητική προσέγγιση. Σε μεγάλες εγχειρητικές διαδικασίες, οι οποίες θα διαρκέσουν αρκετές ώρες, η γενική αναισθησία είναι επιβεβλημένη.

Με τοπική ή γενική αναισθησία ο εγχειρητικός κίνδυνος είναι ελάχιστος. Ο λεπτομερής προεγχειρητικός έλεγχος εξασφαλίζει ασφαλή αναισθησία.

Η μετεγχειρητική φροντίδα σε ασθενείς που είναι είτε εξωτερικοί ή εσωτερικοί, με τοπική αναισθησία και γενική αναισθησία είναι περίπου η ίδια. Η ανάκαμψη, η αφύπνιση, η πλήρης ψυχοκινητική επάνοδος και η ικανότητα να πάει σπίτι του είναι στάδια που ακολουθούνται μετά την αναισθησία.

Μετεγχειρητικά προβλήματα όπως έμετος, μετεγχειρητικός πόνος, κεφαλαλγία και κατακράτηση νερού ή πόνος στο λαιμό πρέπει να προλαμβάνονται ή να θεραπεύονται όταν εμφανιστούν. Όσο σχετικώς ασήμαντα μπορεί να είναι για ένα νοσηλευόμενο ασθενή, για τον εξωτερικό ασθενή είναι σημαντικά και μπορεί να καθυστερήσουν την έξοδό του από το νοσοκομείο.....όμως απο την εμπειρία μας είδαμε οτι στα δικά μας περιστατικά  με τη δική μας μέθοδο τοπικής αναισθησίας και μέθης ή απλής νευροχάλασης αυτά τα φαινόμενα απλά ΔΕΝ συμβαίνουν

Για την έξοδο από το νοσοκομείο τόσο για τους εξωτερικούς, όσο και για τους εσωτερικούς ασθενείς υπάρχουν κριτήρια. Ο προσανατολισμός σε πρόσωπα, χρόνο και τόπο, σταθερά ζωτικά σημεία, ικανότητα βάδισης χωρίς βοήθεια, ικανότητα λήψης υγρών και τροφής, ικανότητα ούρησης και απουσία πόνου και αιμορραγίας είναι κριτήρια που η εκπλήρωσή τους αποτελεί προϋπόθεση για να πάει κανείς σπίτι του.

Όλοι οι εξωτερικοί ασθενείς που επιστρέφουν σπίτι τους πρέπει νασυνοδεύονται από κάποιον ενήλικα, ο οποίος θα πρέπει να παραμείνει μαζί τους όλη τη νύχτα. Το γεγονός ότι ο ασθενής έχει πάει σπίτι του δε σημαίνει ότι μπορεί να λάβει σημαντικές αποφάσεις, να οδηγήσει ή να επιστρέψει στην εργασία του.

Συνήθως, χρειάζονται 24-72 ώρες για πλήρη ψυχοκινητική αποκατάσταση.

Όλα τα χειρουργικά τμήματα και ειδικότερα αυτά που έχουν χειρουργική μιας μέρας πρέπει να χρησιμοποιούν μεθόδους 24ωρης μετεγχειρητικής παρακολούθησης.


Μπορώ να επιλέξω το είδος της αναισθησίας που θα χρησιμοποιηθεί;

Ανάλογα με την περίπτωση, ο πλαστικός σας χειρουργός μπορεί να σας προτείνει περισσότερες της μιας επιλογές τύπου αναισθησίας. Για παράδειγμα, ορισμένες επεμβάσεις, όπως είναι το λίφτινγκ προσώπου, μπορούν να διεξαχθούν είτε με γενική, είτε με τοπική αναισθησία.  Επομένως ΝΑΙ έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε τον τύπο αναισθησίας που θα χρησιμοποιηθεί. Ωστόσο, ακόμη και στην περίπτωση αυτή, εάν ο πλαστικός σας χειρουργός σας προσανατολίζει περισσότερο προς το ένα είδος αναισθησίας σε σχέση με το άλλο, είναι προτιμότερο να επιλέξετε το προτεινόμενο λόγω της μεγαλύτερης εμπειρίας της επιστημονικής ομάδας.

Επίσης, ακόμη και σε επεμβάσεις που παραδοσιακά πραγματοποιούνται με τη χρήση τοπικής αναισθησίας, εάν καποια στιγμή φοβηθείτε ή αισθανθήτε ανησυχία, μή διστάσετε καθόλου.... μπορείτε να ζητήσετε τη χορήγηση ειδικών χαλαρωτικών φαρμάκων από το στόμα για να περιορίσετε το άγχος σας κατά τη διάρκεια της επέμβασης.


Η λύση της αναισθησιολογίας στο πρόβλημα του μετεγχειρητικού πόνου

Πρέπει να συμβιβαστείτε με το γεγονός ότι κάποιας μορφής ενόχληση οπωσδήποτε θα γίνει αντιληπτή μετεγχειρητικά. Ωστόσο, ο έλεγχος του πόνου αποτελεί σημαντικό μέλημα της Αναισθησιολογίας και της Πλαστικής Χειρουργικής.

Για το λόγο αυτό, τόσο ο πλαστικός σας χειρουργός θα είναι ειλικρινής μαζί σας σχετικά με το μέγεθος του μετεγχειρητικού πόνου, όσο και εσείς θα πρέπει να είστε ειλικρινείς μαζί του σε σχέση με την ικανότητά σας να αντέξετε τον πόνο.

Υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία μεθόδων με τις οποίες μπορεί να αντιμετωπιστεί ο μετεγχειρητικός πόνος, κάθε μια από τις οποίες παρουσιάζει διαφορετικές ενδείξεις και ο πλαστικός σας χειρουργός σε συνεργασία με τον αναισθησιολόγο είναι υπεύθυνοι να καταλήξουν σε εκείνη που αρμόζει περισσότερο στη δική σας περίπτωση.

Επιπλέον, πολύ σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση του μετεγχειρητικού πόνου διαδραματίζει και η ψυχολογική συνιστώσα. Κατά την ευαίσθητη αυτή μετεγχειρητική περίοδο, λοιπόν, είναι πολύ σημαντικό
να εξασφαλίσετε όσο το δυνατόν ένα περιβάλλον ηρεμίας και θαλπωρής, με τη συντροφιά των αγαπημένων σας προσώπων και ασχολιών.

Βάλτε λοιπόν στην άκρη για ένα μικρό χρονικό διάστημα οτιδήποτε σας αγχώνει και σας προκαλεί στρες και αφήστε τους φίλους και την οικογένειά σας να σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε αυτή την ειδική, μοναδική και ταυτόχρονα ευχάριστη φάση της ζωής σας.
Η αναισθησία σήμερα ΔΕΝ αποτελεί πρόβλημα...ΠΙΣΤΕΨΤΕ μας.
 

  πίσω