Αλήθειες και μύθοι
Αυξημένο το ενδιαφέρον στην Ελλάδα για επεμβάσεις πλαστικής χειρουργικής, όπως λέει στον "Α" ο νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης "Ίβο Πιτανγκί", Γιάννης Λύρας.
Στο ύπατο αξίωμα του προέδρου της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Πλαστικής Χειρουργικής - ACEIP "Ivo Pitanguy" εκλέχτηκε ο Έλληνας πλαστικός χειρουργός Γιάννης Λύρας. Στόχος της Εταιρίας είναι η δημιουργία του πρώτου μη κρατικού προγράμματος τριτοβάθμιας μεταπτυχιακής εκπαίδευσης στη συγκεκριμένη ειδικότητα. Πρόσφατα, μάλιστα, υπογράφτηκε ένα μνημόνιο διεθνούς συμφωνίας σχετικά με τα θέματα εκπαίδευσης στην Πλαστική Χειρουργική.
Εκλεχθήκατε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Χειρουργικής Ενώσεως "Ivo Pitanguy" (ACEIP) για το 2005-2006. Υπάρχει εξέλεξη στον τομέα της εκπαίδευσης των πλαστικών χειρουργών; "Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Επιστημονικής Εταιρίας Πλαστικής Χειρουργικής - ACEIP (www.aceip.net) που εδρεύει στην Ρώμη και αποτελείται από άμεσους μαθητές του Καθηγητή Ivo Pitanguy. Στόχος αυτής της Εταιρίας είναι να δημιουργήσει το πρώτο μη κρατικό πρόγραμμα τριτοβάθμιας μεταπτυχιακής εκπαίδευσης στην συγκεκριμένη ειδικότητα στην Ευρώπη. Ήδη ένα πανεπιστήμιο, που βρίσκεται στον ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο, υπέγραψε μαζί μας ένα μνημόνιο συνεργασίας προς αυτή την κατεύθυνση, ώστε να δημιουργηθεί η πρώτη μικτή (παραδοσιακή και νέα) μη - κρατική Σχολή Πλαστικής Χειρουργικής που αφορά και Έλληνες."
Πώς δίνεται η ειδικότητα της Πλαστικής Χειρουργικής μέχρι τώρα στην Ελλάδα; "Κρατικά νοσοκομεία σε διάφορες πόλεις της Ελλάδος μετά από έναν τριετή κύκλο σπουδών σε ότι αφορά τις δραστηριότητές τους απασχολούν νέους γιατρούς και τελικά μετά από εξετάσεις, οι εκπαιδευμένοι αυτοί γιατροί λαμβάνουν τον τίτλο της ειδικότητας και επιλέγουν την πόλη στην οποία θα εγκατασταθούν."
Αυτό μπορεί να γίνεται και από μη-κρατικά πανεπιστήμια ; "Στην Ελλάδα όχι, αφού δεν το προβλέπει το Σύνταγμα. Στην Ευρώπη ήδη γίνεται αφού τα ιδιωτικά και μη-κρατικά πανεπιστήμια είναι γεγονός τόσο σε χώρες βόρειες και δυτικές, όσο σε χώρες νότιες και ανατολικές. Σε αυτές τις χώρες: Γερμανία, Αγγλία, Σκοτία, Γαλλία, Τσεχία, Σλοβακία, Ουγγαρία κλπ οι ιδιωτικές τριτοβάθμιες μεταπτυχιακές σπουδές είναι ήδη γεγονός από τον 20ο κιόλας αιώνα. Είναι άραγε καλό αυτό για την χώρα μας;"
Υπάρχει πράγματι αυξημένο ενδιαφέρον για πλαστικές χειρουργικές επεμβάσεις στην Ελλάδα, όπως φαίνεται από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης; "Η προσωπική μου εκτίμηση είναι ακριβώς η ίδια. Η σημερινή εποχή ευνοεί τις γυναίκες να διαπρέψουν στον επαγγελματικό και ακαδημαϊκό τομέα, ενώ παράλληλα συνεχίζουν να είναι μητέρες, να δημιουργούν αρμονικές οικογένειες και όλα αυτά ενώ είναι καλοδιατηρημένες και όμορφες. Απλά, σήμερα, υπάρχουν στην διάθεση των γυναικών τα μέσα για να είναι πάντα ελκυστικές και να επιμηκύνουν την νεότητά τους. Θα έλεγα, λοιπόν, ότι οι γυναίκες σήμερα είναι πιο πολύπλοκες, πιο σύνθετες. Γνωρίζουν ότι μπορούν να βοηθηθούν από διάφορους ειδικούς με διάφορους τρόπους προς την σωστή κατεύθυνση. Θέλουν να αισθάνονται καλά, θέλουν να ζουν καλά και θέλουν να είναι καλά με τους γύρω τους. Επιθυμούν να είναι ευτυχισμένες και να δείχνουν όμορφες και καλοδιατηρημένες. Η εξέλιξη της Πλαστικής Χειρουργικής και της αναισθησιολογίας βοήθησε στο να πειστούν όλοι ότι τα αποτελέσματα μιας Πλαστικής χειρουργικής επέμβασης είναι απολύτως φυσιολογικά και αποδεκτά και ότι πάρα πολλές από τις γυναίκες που εμείς χαρακτηρίζουμε όμορφες στις κοινωνίες μας έχουν στην πραγματικότητα υποβληθεί σε μία πλαστική χειρουργική επέμβαση χωρίς κανένας να μπορεί να το παρατηρήσει ως κάτι το οποίο διακρίνεται ή απέχει κατά πολύ από την αρχική εικόνα. Αυτή η κατάσταση βέβαια απαιτεί καλά εκπαιδευμένους πλαστικούς χειρουργούς"
Πόσο εύκολα μετατρέπεται μία συμπαθητική γυναίκα σε μία καλλονή ; "Η συμπαθητική γυναίκα είναι πολλά πράγματα μαζί: προσωπικότητα, εμπειρία, χαρακτήρας, αφοσίωση και άλλες αρετές. Καλλονή είναι μία γυναίκα που όλοι την θαυμάζουν για την εξωτερική της ομορφιά και μόνο. Έχουν και οι δύο την θέση τους στην κοινωνία μας, όμως, συνήθως υπερισχύει η πλήρης γυναίκα. Η σύντροφος συνεπώς είναι πιο σημαντική από την καλλονή. Εμείς μπορούμε να συντηρήσουμε την πλήρη γυναίκα μέσω της Πλαστικής Χειρουργικής. Στην ουσία οι Πλαστικοί Χειρουργοί επαναφέρουν το πρόσωπο και το σώμα του ανθρώπου στην κατάσταση που ήταν πριν διαταραχθεί από τον χρόνο που περνά και τα ατυχήματα."
Τι απαντάτε σε όσους θεωρούν την Πλαστική Χειρουργική έννοια συνυφασμένη με αυτή της παραβίασης της φύσης ; "Η Πλαστική Χειρουργική συντηρεί το έργο της Φύσης, επαναφέρει τις εκτροπές και τις αποκλίσεις στο έργο της, βελτιώνοντας την αρμονία εκεί όπου η φύση δεν μερίμνησε. Σκεφθείτε π.χ. τις γενετικές δυσμορφίες."
Ποιες είναι οι νέες τεχνικές στην Πλαστική Χειρουργική, ειδικά όσον αφορά την αισθητική και την ομορφιά; "Οι νέες μέθοδοι είναι πάντα εξελίξεις προηγούμενων. Για παράδειγμα στο λίφτινγκ πρέπει να τραβήξουμε το πρόσωπο προς τα πάνω, προκειμένου να νικήσουμε τη βαρύτητα. Μέχρι εκεί ήταν το λίφτινγκ. Το καινούριο είναι ότι βάζουμε πλέον και ένα εσωτερικό δίχτυ από απορροφήσιμα "κορδόνια", που έχουν σκοπό να κρατήσουν το λίφτινγκ καλό για 20 χρόνια και όχι για 1 ή 2. Αυτή είναι μία νέα μέθοδος σε συνδυασμό με άλλες, με τις οποίες τα χαρακτηριστικά μένουν αναλλοίωτα. Εμείς αφαιρούμε μόνο την κούραση."
Η εποχή που διανύουμε θεωρείται ως μία περίοδος που οι γυναίκες ασχολούνται με την εξωτερική τους εμφάνισης σε σημείο υπερβολής. Οφείλεται στην ταχύτατη εξέλιξη της Πλαστικής Χειρουργικής ή στην ευκολία που γίνονται σήμερα οι επεμβάσεις; "Είναι μύθος ότι η εποχή μας χαρακτηρίζεται από την υπερβολική ενασχόληση των γυναικών με την εξωτερική τους εμφάνιση. Αυτό παρατηρείται περισσότερο σε άτομο με σημεία αλαζονικής υπερβολής και εγωπάθειας γενικότερα στην ζωή τους, τα οποία είναι πολύ λίγα σε κάθε κοινωνία Η εποχή μας θεωρείται περίοδος που η πλαστική επέμβαση γίνεται πιο εύκολα από ότι παλαιότερα, το αποτέλεσμα μιας πλαστικής επέμβασης θεωρείται απόλυτα φυσικό, καθόλου υπερβολικό και πλήρως αποδεκτό από την κοινωνία στην οποία ζει εκείνος που υπεβλήθη στην επέμβαση-εκτός βέβαια από ελάχιστες εξαιρέσεις !"
Θαυμαστή επιστήμη η πλαστική. Ποιο είναι το μέλλον της Πλαστικής Χειρουργικής στην Ελλάδα και στην Ευρώπη; "ΌΛΟ και περισσότεροι άνθρωποι θα ασχολούνται με την αισθητική τους, διότι δεν περιμένουμε άλλους μεγάλους πολέμους. Δεν έχει πλέον τόσο σημασία η επιβίωση, όσο η καλή διαβίωση. Αυτοί που κατηγορούν την πλαστική χειρουργική ίσως είναι υστερόβουλοι και δεν έχουν το θάρρος να διαγνώσουν επάνω τους λεπτομέρειες εμφάνισης που δεν είναι καλές. Και σας ρωτώ: Είναι όλοι τέλειοι; Εγώ πιστεύω πως όχι. Και, αφού δεν είναι, γιατί να μην είμαστε και εμείς οπαδοί μιας τόσο θαυμαστής επιστήμης;Ίσως κάποτε κάποιοι από εμάς πράγματι να χρειαστούμε τις υπηρεσίες της." |