Τουρίστριες του λιφτινγκ και της λιπογλυπτικής
Δυναμικά ανερχόμενο το ρεύμα του ιατρικού τουρισμού παγκοσμίως. Ο ετήσιος τζίρος από τις διακοπές για αισθητικές επεμβάσεις αναμένεται να ξεπεράσει τα 12 δις. Ευρώ την επόμενη τετραετία.
ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΘΕΕΣ
Το πρωί στο χειρουργείο κάτω από το νυστέρι του Έλληνα ειδικού, το βράδυ . Athens by night! Βρετανία, Ρωσία, ΗΠΑ και Αφρική τροφοδοτούν τις εγχώριες κλινικές πλαστικής χειρουργικής, τη στιγμή που το κράτος όχι μόνο δεν βοηθά, αλλά λειτουργεί ως τροχοπέδη στην ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού. Το ότι η Ελλάδα αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό το γνωρίζετε. Αυτό που ενδεχομένως δεν γνωρίζετε είναι ότι η χώρα μας εσχάτως τείνει να γίνει περιζήτητη όχι μόνο για τον ήλιο, τα νησιά, την Ακρόπολη. Στα δυνατά της σημεία, με τα οποία δελεάζει τουρίστες, συγκαταλέγεται και η νέα αλλά σταθερά αναπτυσσόμενη «βιομηχανία της ομορφιάς». Το υψηλό επίπεδο των πλαστικών χειρουργών και οι ανταγωνιστικές - σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες - τιμές των αισθητικών επεμβάσεων φέρνουν κάθε χρόνο εκατοντάδες τουρίστες στην Ελλάδα, οι οποίοι αφήνονται πρώτα στα . μαγικά νυστέρια των ειδικών και μετά ξεχύνονται στα spa, στις παραλίες, στα κλαμπ. Αθήνα και Θεσσαλονική «πρωτοστατούν» στην υποδοχή αυτών των νέου τύπου - για την Ελλάδα τουλάχιστον - τουριστών, με το Ηράκλειο, τα Χανιά και τη Ρόδο να μπαίνουν δυναμικά στον χώρο με τρία κέντρα πλαστικής χειρουργικής, αντιστοίχως. Αυξητική στήθους, ρινοπλαστική, λιποαναρρόφηση και λίφτινγκ είναι οι επεμβάσεις που κρατούν τα πρωτεία και συνδυάζονται με βόλτα στην Ακρόπολη και στην Πλάκα αλλά και με ένα σύντομο πέρασμα από την . Athens by night. Όσον αφορά στους τουρίστες αυτής της νέας κατηγορίας τουρισμού, δεν πρόκειται για ανθρώπους που έρχονται από χώρες που υστερούν σε ιατρική υποδομή και υπηρεσίες. Απεναντίας, σύμφωνα με γνωστούς πλαστικούς χειρουργούς που συνεργάζονται με μεγάλα ιδιωτικά νοσοκομεία της Αθήνας, η χώρα που τους τροφοδοτεί σταθερά με πελάτες όλο τον χρόνο είναι η Βρετανία. Αξιοσημείωτη προσέλευση καταγράφεται και από χώρες της Μέσης Ανατολής, ιδίως από το Ιράκ και το Ιράν, αλλά και από τις ανατολικές χώρες, με τη μερίδα του λέοντος των ασθενών να αφικνείται από τη Ρωσία. Σταθερά ανοδικές τάσεις παρουσιάζει επίσης το ρεύμα των ομογενών που κινείται προς την Ελλάδα και τους πλαστικούς χειρουργούς της, ιδίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αυστραλία και τις χώρες της Αφρικής.
Το κράτος «θεατής» Τη στιγμή, ωστόσο, που σε άλλες χώρες υπάρχουν οργανωμένες επενδύσεις και προγράμματα που ευνοούν τον ιατρικό τουρισμό, και ιδίως το διαρκώς επεκτεινόμενο πεδίο της πλαστικής χειρουργικής , με πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό της Ισπανίας, που αποκαλείται και .Μέκκα του λίφτινγκ, στην Ελλάδα τη στρατηγική για τον τουρισμό υγείας χαράσσουν κυρίως ιδιώτες γιατροί, οι οποίοι ουσιαστικά επενδύουν στο όνομα, στη φήμη και στην προσωπική πελατεία τους για να τροφοδοτήσουν το ρεύμα ιατρικού τουρισμού.
«Προσωπικά είμαι πολύ ικανοποιημένος από τη ροή των αλλοδαπών ασθενών που έχω. Τουλάχιστον το 3% των επεμβάσεων πλαστικής χειρουργικής που κάνω κάθε μήνα γίνεται σε αλλοδαπούς» λέει ο κ. Ιωάννης Λύρας, επικεφαλής του Τμήματος Πλαστικής Χειρουργικής στο «Ιατρικό Κέντρο». Δεν είναι όμως διόλου ικανοποιημένος από την αντιμετώπιση της Πολιτείας απέναντι στο συγκεκριμένο θέμα. «Δεν με ενοχλεί όμως που δεν προχωρά ούτε καν στην άρση των αναχρονιστικών διατάξεων που περιορίζουν τους γιατρούς και δεν επιτρέπουν την άνθηση αυτού του κερδοφόρου τουρισμού» υποστηρίζει. Αναφέρει μάλιστα ως παράδειγμα προς μίμηση την Τσεχία, την Ουγγαρία και τη Σλοβακία, χώρες που επέδειξαν γρήγορα αντανακλαστικά όταν διαπίστωσαν το δυναμικό ρεύμα του ιατρικού τουρισμού και οι οποίες διαγκωνίζονται πλέον με την Ελλάδα για την προσέλκυση τουριστών. Έχουν άλλωστε ισχυρό κίνητρο, αφού, σύμφωνα με σχετικές μελέτες, μέχρι το 2010 ο τζίρος του ιατρικού τουρισμού υπολογίζεται να ανέλθει σε 12 δις ευρώ ετησίως και ο .τουριστικός πληθυσμός να ξεπεράσει τους 150.000 ανθρώπους. |