Εναλλακτικός Τουρισμός Ιατρικός Τουρισμός
Συνεντευξη στη Μαργαρίτα Μανουσου
Η σημασία του Έλληνα γιατρού στην ανάπτυξη αυτού του τομέα εναλλακτικού τουρισμού, είναι κεφαλαιώδης. Ο βασικός πελάτης του ιατρικού τουρισμού πρέπει να είναι ο γιατρός και όποια προσπάθεια και αν γίνει από τους παράγοντες τουρισμού στην Ελλάδα προς αυτή την κατεύθυνση χωρίς να περιλαμβάνει αυτόν τον παράγοντα, τελικά οι προσπάθειές τους θα έχουν ως κατάληξη τον μαρασμό και την αποτυχία όλων των αναπτυξιακών προσπαθειών που αφορούν στην ειδική αυτή μορφή τουρισμού. Οι γιατροί ως βαριά φορολογούμενοι πολίτες δεν επιθυμούν εθνικό χρήμα για να αναπτύξουν τις ήδη προϋπάρχουσες δραστηριότητές τους αλλά κυρίως την άρση των υφισταμένων αντικινήτρων.
Η άρση των αντικινήτρων που προτείνουμε είναι :
1) Η ελεύθερη μετακίνηση των γιατρών εντός των περιφερειών της Ελλάδας, να αναλάβει ένας εθνικός ιατρικός σύλλογος, ο οποίος ήδη υπάρχει, (ο πανελλήνιος ιατρικός σύλλογος) που θα επιτρέπει στους γιατρούς με εξειδίκευση από την Αθήνα ή άλλες πόλεις να παρέχουν σε τουριστικές περιοχές χωρίς να ζητούν άδεια από τους συλλόγους ώστε να προσφέρουν τις εξειδικευμένες υπηρεσίες ιατρικού τουρισμού σε ψηλό επίπεδο (όπως γίνεται στη Γερμανία).
2) Η μείωση των συντελεστών που αφορούν την πολεοδομική κατασκευή του ξενοδοχείου και να γίνουν μικρότερες ξενοδοχειακές μονάδες (μπουτίκ hotels) συνδεδεμένες με κλινικές που ήδη υπάρχουν σε όλη την ελληνική επικράτεια ώστε να λειτουργούν σαν υπάρχουσες μονάδες οι οποίες έχουν ήδη και την ανάλογη πελατεία (όπως γινεται στην Ελβετία).
3) Η διαφήμιση στο εξωτερικό από τις υπηρεσίες του ΕΟΤ του ελληνικού ιατρικού δυναμικού όπως προανέφερε ο προηγούμενος συνάδελφος Fabio Fantozzi, όπως ακριβώς γίνεται και στην Ιταλία δηλαδή να διαφημίζονται οι Έλληνες γιατροί στους Έλληνες του εξωτερικού ώστε να έρχονται στην Ελλάδα και να χειρουργούνται από τους γιατρούς της ίδιας τους εθνικότητας. Μέχρι στιγμής αυτό δεν γίνεται και οι Έλληνες κάτοικοι του εξωτερικού, χειρουργούνται από τους γιατρούς των χωρών στις οποίες διαμένουν ενώ ταυτόχρονα συνεχίζουν να έρχονται στην Ελλάδα μόνο για διακοπές (θα μπορούσαν να τα συνδυάσουν και τα δύο).
4) Η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων με καθηγητές παραγωγικούς ιατρούς εξειδικευμένους με υψηλή επιστημονική κατάρτιση και η εξασφάλιση της διαφήμισής τους στον ελληνισμό του εξωτερικού.
5) Τέλος να πάψει η Ελλάδα να σχεδιάζει θεωρητικά και γραφειοκρατικά την οποιαδήποτε εθνική της προσπάθεια και αντίθετα να εμπλέξει τους νέους παραγωγικούς ανθρώπους στις διαδικασίες,κάτι που σήμερα δεν γίνετε αφού οι σύμβουλοι των υπουργών δεν έχουν καμία σχέση με τα ειδικά προϊόντα τα οποία επικαλούνται ότι θα αναπτύξουν. Το πρότυπο της Ισπανίας μας δείχνει τον δρόμο αφού γνωρίζουμε ότι στην Ισπανία όλοι οι παραγωγικοί άνθρωποι που καλύπτουν τα πόστα του κράτους βρίσκονται στην ηλικία μεταξύ 40 και 50 ετών. |