Συνεντεύξεις στο Ραδιόφωνο
Συνεντεύξεις στον τύπο
Συνεντεύξεις στην τηλεόραση
Συνεντεύξεις στην ιντερνετική τηλεόραση Web
Άλλες συνεντεύξεις
Αληθινές Μαρτυρίες Πλαστικής
 
Δείτε επίσης...
 
YouTube
 
Αυξητική Μαστών
 
 
Ρινοπλαστική Χωρίς Νυστέρι
 
Το botox της ηθοποιού
 
Brazilian
 
 
New techniques
 
 
 
Το Στεφάνι της Νεότητος
 
Δελτία Τύπου
 
Επαγγελαμτικά ταξίδια
 
 
     
           
 
 
           
home
 
Πλαστική χειρουργική, Πλαστικός χειρουργός Δρ. Ι. Λύρας
 
  Δρ. Λύρας Δραστηριότητες Θεραπείες Επεμβάσεις Συνήθεις ερωτήσεις Συνεντεύξεις Επικοινωνία  
 
 
 
πίσω | μπροστά αρχική
 
 

Περιοδικό ΚΛΙΚ «Αναζητώντας την τελειότητα» Μάϊος 2004

 
     
 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΚΛΙΚ

 Σε μία εποχή που τα πρότυπα των ΜΜΕ «βομβαρδίζουν»  ακατάπαυστα τα γυναικεία – και όχι μόνο – μυαλά, επιβάλλοντάς τους την εικόνα του τέλειου, η Πλαστική Χειρουργική έχει γίνει πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας και κατά συνέπεια, η πιο περιζήτητη ίσως επιστήμη παγκοσμίως.  Μία συνήθεια που τείνει να γίνει, από κεκτημένη ταχύτητα, καθημερινή.  Ο Δρ Γιάννης Λύρας, κορυφαίος πλαστικός χειρουργός, θα μας λύσει κάθε απορία και θα μας υπενθυμίσει πως οι ατέλειες της εξωτερικής εμφάνισης μπορούν να μετατραπούν σε προτερήματα, χωρίς την παρέμβαση του νυστεριού.  Όταν οι ατέλειες μας επηρεάζουν αρνητικά, όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο δόκτορα Γιάννη Λύρα.

 Ηλιάννα Γαβαλά:  Αν η πλαστική  χειρουργική  ήταν τέχνη, θα ήταν υπερβολή να την χαρακτηρίζαμε ως την γλυπτική του 21ου αιώνα?

 Γιάννης Λύρας:   Η πλαστική χειρουργική ως επιστήμη έχει μέρος τέχνης μέσα της, γιατί κανένας άνθρωπος δεν μοιάζει με κάποιον άλλον, συνεπώς είναι υποκειμενικός ο χειρισμός της εξωτερικής εμφάνισης απο τους πλαστικούς χειρουργούς. Απο την αρχαιότητα, που ο θεός Απόλλων εφάρμοσε τις αρχές της γλυπτικής για να διορθώσει προβλήματα αισθητικής φύσεως στον άνθρωπο, αλλα και στην Ιταλική Αναγέννηση, που ο Λεονάρντο ντα Βίντσι προσδιόρισε τις βασικές αρχές ομορφιάς μέσα απο τη γλυπτική, ο τρόπος που οι πλαστικοί χειρουργοί αντιμετωπίζουν αυτόν που ενδιαφέρεται να βελτιώσει την εξωτερική του εμφάνιση είναι υποκειμενικός.  Οι βασικές αρχές της Πλαστικής Χειρουργικής, όμως, παραμένουν αντκειμενικές, γιατί έχει επηρεαστεί κατά καιρούς απο τη γλυπτική. Είναι αλήθεια ότι η Πλαστικη Χειρουργική, εάν ήταν τέχνη, θα ήταν η  γλυπτική του 21ου αιώνα.


 Η.Γ.:  Πιστέυετε στον Θεό?

 Γ.Λ   Ένας σπουδαίος άνθρωπος από το παρελθόν, η Λευκοθέα Φωτίου, γεννημένη στην Αργαλαστή Πηλίου, με έμαθε να πιστεύω στον Θεό.  Την αγαπούσα πάρα πολύ και, δυστυχώς, δεν υπάρχει πια. Μας διευκολύνει πολύ η ύπαρξη φωτισμένων ανθρώπων, που μας διδάσκουν πώς να πιστεύουμε στον Θεό και πώς να αγαπάμε. Νομίζω ότι ο Θεός είναι μια υπόθεση πολύ σημαντική για την ανθρώπινη υπόσταση και πρέπει να πιστεύουμε.  Ο άνθρωπος, εξάλλου, αισθάνεται μεγάλος μόνον αν έχει τη δύναμη να πιστεύει σε κάτι πολύ μεγαλύτερο απο εκείνον.

 

Η.Γ.:  Τί απαντάτε σε όσους θεωρούν την Πλαστική Χειρουργική συνυφασμένη με την παραβίαση της φύσης ?

 

Γ.Λ   Η Πλαστική Χειρουργική συντηρεί το έργο της φύσης, επαναφέρέι τις εκτροπές και τις αποκλίσεις στο έργο της , βελτιώνοντας την αρμονία εκεί όπου η φύση δεν μερίμνησε.  Όσοι θεωρούν ότι η Πλαστική Χειρουργική είναι συνυφασμένη με την παραβίαση της φύσης, ίσως δεν έχουν καμία δυσαρμονία.  Άσχετα, όμως, με τις μεμονωμένες προσωπικές θέσεις, είναι αδιαμφισβήτητο οτι η Πλαστική Χειρουργική αποτελεί το μόνο εργαλείο που θα μπορούσε να επιφέρει την αρμονία όταν αυτή δεν υπάρχει.

 

Η.Γ.:  Πόσο δύσκολο είναι συναισθηματικά να επεμβαίνει κανείς στο υπέρτατο δημιούργημα της φύσης:  τον  άνθρωπο?  Υπάρχουν περιπτώσεις που ο πλαστικός χειρουργός Γιάννης Λύρας έρχεται η σύγκρουση με τον άνθρωπο Γιάννη Λύρα ?

 Γ.Λ   Όσες φορές συγκρούεται η ιδιότητα μου ως επιστήμονα με την ιδιότητά μου ως ανθρώπου, πάντα θα νικά αυτή του ανθρώπου – ακριβώς για να μην αφεθώ ως επιστήμονας να υπερβάλω.  Το υπέρτατο δημιούργημα της φύσης, ο άνθρωπος, ακριβώς λόγω της νοημοσύνης του έχει ιδιαίτερη σημασία και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ως απλή ύλη.  Η προσωπικότητά του πρέπει να γίνεται σεβαστή.  Η συναισθηματική διάσταση που αφορά την παρέμβαση ή την επέμβαση κάποιου στο υπέρτατο δημιούργημα της φύσης, στον άνθρωπο, είναι αρκετά σημαντική – όχι όμως στους χειρουργούς, γιατί ο χειρουργός έχει εκπαιδευτεί να προκαθορίζει τις διαστάσεις της επέμβασης και της παρέμβασής του στον άνθρωπο μέσα από την πολύχρονη εκπαίδευσή του.  Παρόλα αυτά, η ελευθερία που έχουμε να συναποφασίζουμε με τον άνθρωπο που έρχεται να μας εμπιστευτεί το ευγενές υλικό του, το πρόσωπο και το σώμα του, ακριβώς αυτό μας θέτει και τα όρια της παρέμβασης.  Γι’αυτό και ο άνθρωπος θα υπερτερεί πάντα, έναντι οποιουδήποτε επιστήμονα, σε ένα τουλάχιστον σημείο: αυτό της αξιοπρέπειας, η οποία δεν πρέπει ποτέ να παραβιάζεται. 

 

Η.Γ.:  Δίνοντας όρκο στον Ιπποκράτη, θεωρείται αυτονόητη η εχεμύθεια απάναντι στους πελάτες.  Έχετε «δημιουργήσει» ποτέ το τέλειο αποτέλεσμα, ώστε να θέλετε να καταπατήσετε τον όρκο και, συνεπώς, τις αρχές σας, προκειμένου να ανεβείτε ακόμη ένα σκαλί στο βάθρο της επιτυχίας επιδεικνύοντας τη δουλειά σας ?

 Γ.Λ   Η επιτυχία είναι θεμιτό ζητούμενο και αποτελεί κίνητρο για να γίνεται κανείς καλύερος.  Στην Πλαστική Χειρουργική, επιτυχία σημαίνει πολύ καλό χειρουργικό αποτέλεσμα και συμβατότητα χαρακτήρων με τους ανθρώπους που σε επιλέγουν ως πλαστικό χειρουργό τους, ώστε η ανταλλαγή θέσεων να επιφέρει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για το αισθητικό ή ιατρικό τους θέμα.  Αυτό θεωρώ ότι είναι και ο ορισμός του τέλειου αποτελέσματος μιας πλαστικής χειρουργικής επεμβάσεως: να δημιουργείς αποτελέσματα τα οποία οι άνθρωποι που σε επέλεξαν θεωρούν τέλεια... γιατί και το τέλειο αποτέλεσμα είναι κάτι σχετικό.  Πιστεύω ότι η επιτυχία στη δουλειά μου είναι αποτέλεσμα της σκληρής, συνεχούς και ακατάπαυστης προσπάθειάς μας μου να ξεπερνώ κάθε φορά, για κάθε ασθενή, τον εαυτό μου.  Στοχεύω στο εξατομικευμένο τέλειο αποτέλεσμα.  Όσον αφορά την «εχεμύθεια» προς τους «πελάτες», αυτή καλύπτεται και από το νόμο περί προσωπικών δεδομένων, όχι μόνο από τον όρκο του Ιπποκράτη.  Δηλαδή, γνωρίζουμε ότι ο σεβασμός της προσωπικότητας εκείνου που μας επέλεξε περιλαμβάνει ακριβώς και την εχεμύθεια όσον αφορά τις λεπτομέρειες της επαγγελματικής σχέσης μεταξύ γιατρού και ασθενούς.

 

Η.Γ.:  Τί είναι αυτό που θέλουν να αλλάξουν οι περισσότερες Ελληνίδες ?

 Γ.Λ   Οι περισσότερες έγηβες Ελληνίδες ζητούν να μειώσουν τη διάμετρο της περιφέρειάς τους και να αυξήσουν τη διάμετρο του θώρακά τους, να αποκτήσουν πιο αρμονικό στήθος, να ανορθώσουν τους γλουτούς τους, να μειώσουν τη ράχη της μύτης τους ή να διορθώσουν τα πεταχτά αυτιά.  Οι περισσότερες ώριμες Ελληνίδες ζητούν να επιστρέψουν στη νεότητά τους και να βελιώσουν τα σημεία που είχαν αμελήσει όσο ήταν έφηβες.  Οι περισσότερες έμπεειρες Ελληνίδες ζητούν συνδυασμούς όλων αυτών μαζί.  Γενικά, όμως, τα δευτερεύοντα χαρακτηριστικά του φύλου έχουν πολύ μεγάλη σημασία για την ομορφιά σήμερα. 

 

Η.Γ.:  Σε ποιέ περιπτώσεις αρνείστε να πραγματοποιήσετε μία επέμβαση ?

 Γ.Λ   Αρνούμαι να πραγματοποιήσω επέμβαση σε έναν παράνομο, φυγόδικο.  Επίσης, αρνούμαι να πραγματοποιήσω επέμβαση σε έναν ασταθή χαρακτήρα, ο οποίος δεν γνωρίζει τί θέλει.  Και σε άτομο που δεν έχει κατανοήσει ακριβώς τη διαδικασία και το προβλεπόμενο αποτέλεσμα.  Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, όσο εκκεντρικές και ασυνήθιστε και αν είναι, αξίζει κανείς να σκύψει πάνω από την επιθυμία του ενδιαφερόμενου, να την κατανοήσει και να τον κανει να αισθανθεί καλύτερα μέσω της ιδιότητάς του, ως γιατρού.

 

Η.Γ.:  Ποιά είναι η πιο ακραία απαίτηση που έχει ζητήσει ποτέ πελάτης ?

 Γ.Λ   Πολλές είναι οι περιπτώσεις που έχουν ζητηθεί ακραία πράγματα.  Θα θυμηθώ μία νέα κοπέλα, η οποία – σε αντίθεση με αυτό που ζητούν όλες οι άλλες – ήρθε με μία ωραία, ίσια μύτη και ζήτησε να έχει ράχη, δηλαδή να αποκτήσει μύτη γαμψή.  Επίσης, θα θυμηθώ περιπτώσεις ανδρών δραστήριων που έρχονται και ζητούν να μην έχουν ούτε μία ρυτίδα ούτε ένα σημάδι στο πρόσωπό τους, στο πλαίσιο μιας αυξημένης αίσθησης τελειότητας.  Γενικά, όμως, οι ασθενείς που έρχονται σ’εμένα τουλάχιστον – και από αυτή την άποψη θεωρούμαι τυχερός – ζητούν απόλυτα φυσιολογικά πράγματα και κυρίως ζητούν η εικόνα τους να μην αποκλίνει πολύ από την εικόνα που είχαν όταν πρωτοεμφανίστηκαν στο γραφείο μου.

 

Η.Γ.:  Σε παλαιότερη συνέντευξή σας είχατε πει πως δύο πελάτισσές σας, όταν σας είδαν στη Μύκονο, αντέδρασαν... κάπως περίεργα !  Τί ακριβώς είχε συμβεί?  Έχετα δεχτεί άλλες τέτοιες αντιδράσεις ?

 Γ.Λ.:  Βρισκόμουν στο λιμάνι της Μυκόνου και έτυχε να δω δύο κυρίες, ασθενείς μου, στις οποίες είχα κανει αυξητική επέμβαση μαστού και που ήθελαν να μου δείξουν εκείνη τη στιγμή, μπροστά σε όλους τους παρευρισκόμενους ταξιδιώτες το ωραίο μετεγχειρητικό αποτέλεσμα...  Οι ασθενείς μου εμπιστεύονται πανω από όλα την υγεία τους, την ομορφιά τους, καλούμαι να εναρμονίσω αυτό που η φύση παραμέλεησε...  Γι’αυτό, ίσως, οι θερμές εκδηλώσεις από τους ασθενείς μου είναι συχνές.  Αυτό με τιμά και ως επαγγελματία και ως άνθρωπο.

 

Η.Γ.:  Ας υποθέσουμε πως είστε με μία γυναίκα κάτω του μετρίου εμφανισιακώς, αλλά με πλουσιότατο εσωτερικό κόσμο, που σας γοητεύει.  Θα διατηρούσατε ποτέ μια τέτοια σχέση, έχοντας ως πλεονέκτημα το γεγονός ότι θα μπορούσατε να την μεταμορφώσετε ?

 Γ.Λ.:  Οι σχέσεις μας με τους ανθρώπους, και συνεπώς με τις γυναίκες, έχουν να κάνουν με τις προσωπικές μας εσωτερικές ανάγκες και όχι με την άποψη που έχουμε για την ομορφιά.

 

Η.Γ.   Πολλοί θεωρούν τη δουλεια σας, «πειρασμό»...  Έχετε σκεφτεί ποτέ να παρέμβετε στον εαυτό σας ?

 Γ.Λ.  Θα φροντίζω πάντα να είμαι εντός των φυσιολογικών πλαισίων.  Θα επισκεφθώ δικούς μου συναδέλφους, για να βελτιώσω και τη δική μου εξωτερική εμφάνιση, εάν τα ελαττώματα που ήδη έχω γίνουν τόσο έντονα ώστεν να τα βλέπουν και οι άλλοι.  Είμαι καλός φίλος της Πλαστικής Χειρουργικής ακόμη και για εμένα.  Σίγουρα θα υποβληθώ σε επεμβάσεις που θα σέβονται την προσωπικότητα και την εξωτερική μου εικόνα όπως την έχει γνωρίσει ο κόσμος μέχρι τώρα.

 

Η.Γ.:  Στη γυναίκα σας... ?

 .Λ.:  Φυσικά και θα της κάνω όπου πλαστική χειρουργική επέμβαση εκείνη θα θεωρούσε σημαντική, με στόχο να την κάνω να αισθάνεται καλά και να είναι πάντα τόσο όμορφη όσο είναι σημερα.  Ποιός άλλος θα μπορούσε να διατηρήσει για μερικά ακόμή χρόνια την ομορφιά της, όπως εγώ ?  Εξάλλου, θα ήταν περίεργο να μην θέλω να το κάνω, αφού πιστεύω στον εαυτό μου και τόσες γυναίκες έχουν ευχαριστηθεί από τα αποτελέσματα που τους έχω προσφέρει.  Θα προσέχω πάντα τις επιθυμίες τους και, φυσικά, και της γυναίκας μου.

 

Η.Γ.:  Τί ατέλειες βρίσκετε στις παρακάτω γυναίκες:  Αντζελίνα Τζολί, Μόνικα Μπελούτσι, Κάθριν Ζέτα Τζόουνς ?

 Γ.Λ.:  Αντζελίνα Τζολί:  Χρειάζεται πιο σφιχτό στήθος.  Μόνικα Μπελούτσι:  Χρειάζεται πιο ανορθωμένο πρόσωπο.  ΄Εχει αρχίσει να φαίνεται η κούρασή της.  Κάθριν Ζέτα Τζόουνς:  Πιο ξεκούραστα άνω βλέφαρα, αρχίζουν και κρύβουν τα πολύ όμορφα μάτια της. 

 

 

 

 

 

 
 
  πίσω