Συνεντεύξεις στο Ραδιόφωνο
Συνεντεύξεις στον τύπο
Συνεντεύξεις στην τηλεόραση
Συνεντεύξεις στην ιντερνετική τηλεόραση Web
Άλλες συνεντεύξεις
Αληθινές Μαρτυρίες Πλαστικής
 
Δείτε επίσης...
 
YouTube
 
Αυξητική Μαστών
 
 
Ρινοπλαστική Χωρίς Νυστέρι
 
Το botox της ηθοποιού
 
Brazilian
 
 
New techniques
 
 
 
Το Στεφάνι της Νεότητος
 
Δελτία Τύπου
 
Επαγγελαμτικά ταξίδια
 
 
     
           
 
 
           
home
 
Πλαστική χειρουργική, Πλαστικός χειρουργός Δρ. Ι. Λύρας
 
  Δρ. Λύρας Δραστηριότητες Θεραπείες Επεμβάσεις Συνήθεις ερωτήσεις Συνεντεύξεις Επικοινωνία  
 
 
 
πίσω | μπροστά αρχική
 
 

Περιοδικό «α-συν» (Λευκωσία Kύπρος) «Ο πλαστικός χειρουργός»

 
     
 

 

 

Γιάννης Λύρας

Ο γνωστός Ελλαδίτης πλαστικός χειρουργός, βρέθηκε στην Κύπρο για μερικές μέρες, προσκεκλημένος του Συνδέσμου για την πρόληψη της νοητικής υστέρησης, που εδρεύει στη Λεμεσό, για να δώσει σειρά διαλέξεων για τις νέες μεθόδους της πλαστικής χειρουργικής.
Της Κίκας Κασινίδου.

Η πλαστική χειρουργική έχει συνδεθεί σχεδόν απόλυτα με την ομορφιά και τη γυναίκα, ενώ από κάποιους θεωρείται επέμβαση στο έργο της φύσης, η οποία κάποια μέρα θα εκδικηθεί. Τίποτα, όμως, από αυτά δεν φαίνεται να ισχύει.
Η πλαστική χειρουργική είναι η επιστήμη που επινοήθηκε και άνθισε στη διάρκεια του 20ου αιώνα για να εξαλείψει την έλλειψη ομορφιάς, όχι για να κάνει τους ανθρώπους πιο όμορφους και σε καμιά περίπτωση δεν παρεμβαίνει στο έργο της φύσης. "Η φύση δεν θα μας τιμωρήσει, διότι εμείς ακολουθούμε τη φύση με τους δικούς της νόμους, παρεμβαίνουμε μόνο στο αποτέλεσμα και βοηθάμε να είναι όλα πιο αρμονικά", μου λέει ο δρ. Γιάννης Λύρας, ένας από τους πιο γνωστούς πλαστικούς χειρουργούς της Ελλάδας και δεν έχω κανένα λόγο να αμφισβητήσω τα λεγόμενά του. Ένας άνθρωπος, ο οποίος αντιμετωπίζει την επιστήμη του σαν τέχνη και να την παρομοιάζει με "γλυπτική του ανθρωπίνου σώματος", δεν μπορεί παρά να είναι ειλικρινής και το σημαντικότερο να αντιμετωπίζει τη δουλειά του με την απαιτούμενη σοβαρότητα και επιστημονική προσέγγιση. Ο δρ. Λύρας είναι διευθυντής του Τμήματος Πλαστικής Χειρουργικής της Ευρωκλινικής Αθηνών και βρέθηκε στην Κύπρο για μερικές μέρες, ως προσκεκλημένος του Συνδέσμου για την πρόληψη της νοητικής υστέρησης για να δώσει σειρά διαλέξεων.

Ένας γλύπτης του ανθρώπινου σώματος ο πλαστικός χειρουργός

- Είναι λάθος κ. Λύρα η αντίληψη που επικρατεί ανάμεσα στον κόσμο ότι η πλαστική χειρουργική συνδέεται σχεδόν απόλυτα με τις αισθητικές επεμβάσεις;
- Η αισθητική χειρουργική έχει ένα μεγάλο κομμάτι της πλαστικής χειρουργικής, το οποίο έχει να κάνει περισσότερο με δύο τομείς. Το πρώτο κομμάτι αφορά τα άτομα που φοβούνται τα πρώτα σημάδια του χρόνου και θέλουν να τα καλύψουν, ενώ το δεύτερο έχει να κάνει με την αξιοπρέπεια εκείνων των ανθρώπων, οι οποίοι στα 60 - 70 τους χρόνια, βλέπουν την παλιά ομορφιά τους να έχει ταλαιπωρηθεί. Υπάρχει, όμως, και ένα τρίτο κομμάτι, το οποίο έχει να κάνει με τις γενετικές ανωμαλίες και ατέλειες της φύσης στη νεαρή, όμως ηλικία, όπου το θέμα είναι εντελώς διαφορετικό.
Όπως μία νεαρή κοπέλα ή ένα νεαρό, 18 χρόνων, που έχουν μία γαμψή μύτη. Βλέπετε, ότι αυτό δεν έχει καμία σχέση με το χρόνο, δεν έχει καμία σχέση με την αξιοπρέπεια, δεν έχει καμία σχέση με την αυτοπεποίθηση, έχει όμως σχέση με την κοινωνία. Δεν μπορεί αυτό το άτομο, με γαμψή μύτη, μικρό πηγούνι να αποκτήσει την καινούργια θέση που χρειάζεται στην κοινωνία, χρειάζεται λοιπόν να του κάνουμε μια μικρή επέμβαση του προφίλ, ώστε να φαίνεται αξιοπρεπές, και όμορφο.
Επίσης, αυτό μπορεί να γίνει και στην περίπτωση μιας νεαρής γυναίκας που έχει κάνει τρία παιδιά και η φρεσκάδα που είχε στα 20 της έχει χαθεί. Αυτό, όμως, δεν έχει σχέση με το χρόνο, έχει σχέση με τις γέννες. Ξαφνικά, αυτή η γυναίκα αδυνάτισε πολύ, έπεσε το στήθος της, χαλάρωσε η κοιλιά της, κάτι που δεν είχε ποτέ στη ζωή της, ή απόκτησε ρυτίδες εκφράσεως. Αυτά τα άτομα, επίσης, δεν έχουν σχέση με το χρόνο. Η δική τους περίπτωση, έχει σχέση με την αυτοπεποίθηση, με την αξιοπρέπεια. Αυτά τα άτομα, επίσης, καλύπτουν ένα μεγάλο χώρο στη δουλειά μας.
Στις αισθητικές επεμβάσεις τον πρώτο λόγο έχει η μύτη, ακολουθεί το στήθος, μετά η λιποαναρρόφηση και τέταρτο το lifting. Άρα, ο κόσμος λάθος έχει καταλάβει ότι το lifting είναι το πρώτο μέλημα της αισθητικής χειρουργικής.

- Ένας άλλος μύθος που επικρατεί είναι ότι η πλαστική χειρουργική αφορά μόνο τη γυναίκα.
- Σε καμιά περίπτωση δεν αφορά μόνο τη γυναίκα. Αρκεί, να σας πω ότι οι άνδρες, καταλαμβάνουν ένα μεγάλο μέρος της αισθητικής χειρουργικής, για παράδειγμα η μύτη είναι η νούμερο ένα επέμβαση και η γυναικομαστία η δεύτερη στους άνδρες.

- Έχετε να αντιμετωπίσετε και τις περιπτώσεις ατόμων με υπερβολικές απαιτήσεις;
- Αυτά τα άτομα υπήρξαν πολύ στο παρελθόν, όταν η πλαστική χειρουργική έκανε το ντεπούτο της. Κι' αυτό έγινε τη δεκαετία του ΄85 - ΄95. Από το ΄95 και μετά όλοι έχουν ενημερωθεί και γνωρίζουν και οι ίδιοι τη δική τους θέση στο χώρο της πλαστικής χειρουργικής.
Γνωρίζουν, ότι η πλαστική χειρουργική μπορεί να τους βελτιώσει την εικόνα, μπορεί να τους κάνει να νιώθουν καλύτερα, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να τους κάνει πιο νέους, πιο αποδεκτούς από την κοινωνία. Χρειάζεται και η δικής τους προσωπικότητα. Αυτό, το γνωρίζει πολύ καλά ο κόσμος.

- Το ζητούμενο, όμως, είναι να φαίνονται πιο νέοι ή να βελτιώσουν κάποιες ατέλειες;
- Τώρα πια, έτσι είναι. Αφαιρούν ατέλειες που οι ίδιοι προσδιορίζουν. Παλιότερα, ήταν αλλιώς. Πίστευαν, ότι πρέπει να μοιάζουν με κάποιους γνωστούς ανθρώπους.

- Συναντήσατε τέτοιες περιπτώσεις;
- Ναι, στις πολύ νεαρές ηλικίες. Εμείς, βέβαια, κάτω από 18 ετών δεν χειρουργούμε, αλλά υπήρξαν περιστατικά με κοριτσάκια 14 - 18 ετών που ήρθαν και μας ζήτησαν να μοιάσουν με μια γνωστή τραγουδίστρια. Αυτό, εμείς το αρνηθήκαμε. Τα κοριτσάκια αυτά είχαν σαφώς αποπροσανατολιστεί και δεν δεχόμασταν να τις χειρουργήσουμε.
Υπήρξαν, όμως, περιπτώσεις κοριτσιών με νευρογενή ανορεξία, στα οποία οι γονείς υπέκυψαν και κατέφυγαν στον πλαστικό χειρουργό για να κάνει κάτι ώστε να αποτραπεί η νευρογενής ανορεξία. Και εμείς έπρεπε να αποφασίσουμε αν θα αρνηθούμε μια δικιά μας υπηρεσία ή όχι. Πολλές φορές, δεν αρνηθήκαμε την υπηρεσία, μόνο που την μετατρέψαμε. Αντί να κάνουμε τα φρύδια της Μαντόνα για παράδειγμα, κάναμε κάτι σαν κι' αυτό με την έγκριση των γονιών για να αισθανθούν καλύτερα τα παιδιά τους. Κάτι πολύ μικρό, όχι παρέμβαση στη φύση. Κι' αυτά τα κορίτσια, πραγματικά πήγαιναν πολύ καλύτερα. Σ' Αυτές τις περιπτώσεις πάντα ζητούσαμε και τη γνώμη ψυχολόγου.

- Στην ειδικότητά σας, έχει να διαδραματίσει ρόλο η ψυχολογία;
- Η ψυχολογία, έχει πράγματι να διαδραματίσει ρόλο στην ειδικότητά μας, αλλά πρέπει να σας πω κάτι πολύ σημαντικό. Η ψυχολογία έχει ρόλο μόνο στις περιπτώσεις που έχουν ξεφύγει από τον έλεγχο και αυτές είναι πολύ λίγες. Μιλάμε, για ένα ποσοστό της τάξης του 1% της πλαστικής χειρουργικής. Το 99% έχει να κάνει με απόλυτα λογικούς ανθρώπους, πολύ ειλικρινείς με τον εαυτό τους, απόλυτα σαφείς, οι οποίοι έχουν διαγνώσει ένα πρόβλημα και αναζητούν τη λύση. Ποτέ, δεν ζητούν αυτοί οι άνθρωποι που έρχονται κοντά μας να τους κάνουμε πιο ωραίους. Ζητούν να τους φτιάξουμε τη μύτη, να τους φτιάξουμε τις ρυτίδες.
Και επειδή, η πλαστική χειρουργική είναι μια σαφής ειδικότητα της ιατρικής, η διαδικασία είναι η εξής: Πρέπει να διαγνωσθεί το πρόβλημα από το ίδιο το άτομο, να συμφωνήσουμε εμείς ότι το πρόβλημα υπάρχει και τότε να βρούμε λύση. Τα άτομα αυτά, είναι πολύ ειλικρινή. Έχουν περάσει από πολλές εναλλακτικές μορφές ιατρικής ή ακόμα και βελτίωσης της εικόνας τους και έχουν έρθει σε μας, με σαφές πρόβλημα. Αυτή είναι η διαφορά.

- Και πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι προϋποθέτει μεγάλο κουράγιο να εντοπίσει κάποιος τις ατέλειές του.
- Ακριβώς, γι' αυτό λέω ότι είναι άνθρωποι θαρραλέοι και ειλικρινείς με τον εαυτό τους. Ξέρετε, δεν είναι άτομα, που λένε αχ, θέλουμε να γίνουμε πιο όμορφοι. Λένε, θέλουμε να γίνουμε πιο όμορφοι γιατί πιστεύουμε ότι η μύτη μας δεν είναι ωραία. Αν εγώ, που είμαι πλαστικός χειρουργός, συμφωνήσω, όλα καλά. Αν δεν συμφωνήσω εγώ δεν γίνεται τίποτα.

- Δεν υποκύπτετε κάποιες φορές;
- Τώρα πια δεν έχω λόγο να υποκύψω. Αυτά, γίνονται στην αρχή της καριέρας κάποιου ανθρώπου. Εγώ, μπορώ να πω, ότι έχω τη φήμη του γιατρού στην Ελλάδα που αναβάλλει τα περισσότερα χειρουργεία. Κάνω, γύρω στα 60 χειρουργεία το μήνα και αναβάλλω άλλα είκοσι. Οι περισσότερες από αυτές αφορούν αισθητικές επεμβάσεις.

- Υπάρχουν νεώτερες εξελίξεις στον τομέα της πλαστικής χειρουργικής;
- Ο δάσκαλος μου ήταν ο Ίβο Πιταγκί, ένας πολύ γνωστός Βραζιλιάνος πλαστικός χειρουργός, στον οποίο οφείλεται ο εκμοντερνισμός της πλαστικής χειρουργικής. Η επανορθωτική, μέχρι τότε, πλαστική χειρουργική έγινε αισθητική επανορθωτική πλαστική χειρουργική μετά την είσοδο του Πιταγκί το 1960. Αυτός ο άνθρωπος δεν μπορούσε να αφήσει να γίνεται μια επανορθωτική επέμβαση και το άτομο να βγαίνει άσχημο.
Οι ραγδαίες εξελίξεις της πλαστικής χειρουργικής έγιναν από το 1960 - 1980, που είχαμε την τελευταία εξέλιξη, την λιποαναρρόφηση. Μετά το 1980, δεν έχουμε νεότερες εξελίξεις, έχουμε όμως μεγάλη βελτίωση στη λεπτότητα των τεχνικών. Δηλαδή, έχουμε ολοένα και πιο καινούργιες τεχνικές, οι οποίες όμως αφορούν μετεξέλιξη των παλιών. Όμως, πρέπει να σας πω ότι περιμένουμε μια πολύ μεγάλη εξέλιξη.

- Δηλαδή;
- Περιμένουμε να δημιουργηθεί τεχνικό δέρμα και η έρευνα σ' αυτό το θέμα βρίσκεται σε εξέλιξη. Έχουμε ήδη δημιουργήσει τεχνητή επιδερμίδα, αλλά όχι τεχνητό δέρμα. Αυτή είναι μια εξέλιξη που θα γίνει σε δέκα χρόνια από σήμερα.
Επίσης, μια άλλη τεχνική πολύ σημαντική για την πλαστική χειρουργική είναι η εφεύρεση υλικών, τα οποία θα γεμίζουν κενά του σώματος (στήθος, γλουτούς), χωρίς να είναι ξένα υλικά. Μέχρι στιγμής, αυτό το ρόλο τον παίζει η σιλικόνη και δεν θα αλλάξει ποτέ αν δεν βρεθεί υλικό τέτοιο που να μπορούμε να γεμίσουμε κενά του σώματος.
Γιατί τι είναι τελικά η πλαστική χειρουργική; Αν αφήσουμε ελεύθερο το μυαλό μας, μπορούμε να την ονομάσουμε προσθαφαιρετική του σώματος. Σε μερικές περιπτώσεις αφαιρούμε γραμμές και σε άλλες προσθέτουμε γραμμές εκεί που λείπουν. Άρα, θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι μια γλυπτική του σώματος, μέσα στην οποία προσθέτουμε και αφαιρούμε υλικό.

- Είστε κατά κάποιον τρόπο καλλιτέχνες οι πλαστικοί χειρουργοί.
- Καλλιτέχνες, ναι, αλλά υποχρεωμένοι πάντα να ελέγχουμε τον εαυτό μας και να ακολουθούμε σαφείς νομούς της ιατρικής. Ο καλλιτέχνης πλαστικός χειρουργός δεν μπορεί να είναι σαν τον καλλιτέχνη ζωγράφο ή σαν τον καλλιτέχνη γλύπτη. Αυτοί, ό,τι και να κάνουν δικαιολογείται. Ο πλαστικός χειρουργός, όμως, υποχρεούται να αποδίδει στη μαγεία της φύσης μέσα απ' τη δική του συμπληρωματική δουλειά προς τη φύση. Δεν μπορεί να αυθαιρετεί, δεν μπορεί να αφήνει τη φαντασία του ελεύθερη, υποχρεούται να γυρίζει προς τη φύση και όχι να φεύγει από τη φύση.

- Παρεμβαίνετε στο έργο της φύσης. Νομίζετε ότι μια μέρα η φύση θα εκδικηθεί;
- Όχι, γιατί εμείς δεν παρεμβαίνουμε στη φύση για το κακό, επεμβαίνουμε και παρεμβαίνουμε στη φύση συμπληρώνοντας το έργο του Θεού. Δεν υποκαθιστούμε το έργο του Θεού. Ο Θεός θα φτιάχνει για πάντα αυτό που θέλει, όπως το θέλει εκείνος. Εμείς, παίρνουμε κάποια κοινωνικά πρότυπα στη χώρα που βρισκόμαστε, τα ακολουθούμε και προσπαθούμε με κάθε δυνατό τρόπο να αποκαταστήσουμε, όχι να υποκαταστήσουμε, τα χαρακτηριστικά αυτά, τα οποία ανήκουν στη συγκεκριμένη κοινωνία, στην οποία σκοπεύει ο πλαστικός χειρουργός να παρέμβει.
Η φύση δεν θα μας τιμωρήσει, διότι εμείς ακολουθούμε τη φύση με τους δικούς της νόμους. Δεν παρεμβαίνουμε στους νόμους της, παρεμβαίνουμε μόνο στο αποτέλεσμα, βοηθάμε να είναι όλα αρμονικά. Και θέλω να σας πω κάτι πολύ σημαντικό. Τελικά, η πλαστική χειρουργική λάθος έχει συνδεθεί με τη λέξη ομορφιά.

- Τι εννοείτε;
- Η πλαστική χειρουργική δεν έχει καμία σχέση με την ομορφιά. Έχει σχέση με την αρμονία. Κανένας μας δεν γνωρίζει τι σημαίνει ομορφιά. Όλοι γνωρίζουμε τι δεν σημαίνει ομορφιά. Η ομορφιά είναι έννοια σχετική, αλλά η έλλειψη ομορφιάς είναι απόλυτη. Η πλαστική χειρουργική ήρθε στον κόσμο σαν επιστήμη για να εξαλείψει την έλλειψη ομορφιάς, όχι να δώσει ομορφιά. Και έλλειψη ομορφιάς σημαίνει ότι αυτό το άτομο, είτε στο πρόσωπο είτε στο σώμα του δεν έχει αρμονικές γραμμές. Άρα, ο σκοπός της πλαστικής χειρουργικής είναι να δώσει αρμονία και όχι ομορφιά.

- Υπάρχουν όρια στον αριθμό των πλαστικών επεμβάσεων στις οποίες μπορεί να υποβληθεί ένα άτομο;
- Καταρχήν να σας πω τι σημαίνει πλαστική. Η πλαστική βγαίνει από τη λέξη πλάθω. Δηλαδή, δίνω σχήμα. Κατά συνέπεια, μπορεί να πλάθω αιώνια. Μπορεί να ξεκινήσω από το πρόσωπο και να καταλήξω στο σώμα και τα πόδια. Άρα, όσον αφορά το πρόσωπο και το σώμα, συνολικά δεν υπάρχει όριο, μπορείς να κάνεις πολλές μικρές πλαστικές χειρουργικές επεμβάσεις.

- Με τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται σήμερα, εξασφαλίζεται καλύτερο αποτέλεσμα;
- Όλες οι επεμβάσεις που χρησιμοποιούνται είναι μίνιμαλ. Αυτή είναι η λέξη. Κάνουμε μικρότερες συμπληρωματικές επεμβάσεις για να καταλήξουμε σ' ένα συμπέρασμα, το οποίο δεν είναι αυτονόητο, συζητιέται από πριν. Εγώ, ο πλαστικός χειρουργός Γιάννης Λύρας, δεν πρόκειται να προαποφασίσω για σας. Θα σας εξηγήσω τι υπάρχει σήμερα, αλλά πριν σας εξηγήσω θα σας βάλω σ' ένα μόνιτορ και η πρώτη μου ερώτηση είναι, τι βλέπετε εσείς που πρέπει να διορθωθεί. Και εγώ θα απαντήσω μόνο σ' αυτή την ερώτηση. Όταν πλέον κληθώ να απαντήσω, θα πρέπει εμείς οι δύο να εξετάσουμε τη φωτογραφία σας κι εγώ να σας δείξω πως θα είσαστε μ'αυτό που θα σας προτείνω. Μόνο αν σας αρέσει θα προχωρήσουμε.

- Αυτός είναι ο τρόπος που εσείς λειτουργείτε;
- Ναι, είναι ο δικός μου τρόπος που λειτουργώ, και επειδή ήρθα στην Ελλάδα με νέες ιδέες και πάντα μου άρεσε η επικοινωνία, βλέπω να με ακολουθούν και άλλοι πλαστικοί χειρουργοί στην Ελλάδα. Εξάλλου, αυτό δεν εφευρέθηκε από μένα, επινοήθηκε από το δάσκαλό μου τον Πιταγκί, από τον οποίο έμαθα την πλαστική χειρουργική. Βέβαια, το δικό μου προσωπικό στυλ, παίζει κάποιο ρόλο.

- Υπάρχουν και κάποια ποσοστά αποτυχίας;
- Η αποτυχία στην πλαστική χειρουργική σίγουρα δεν αφορά καταστροφές όπως η γενική χειρουργική. Στην πλαστική χειρουργική ποτέ δεν κατέληξε σε θάνατο μια επέμβαση. Κι αν κατέληξαν μία ή δύο φορές από τις 10.000 που γίνονται το χρόνο, ήταν θα 'λεγα αβλεψία του γιατρού ή έσπασε το πόδι της η τύχη που λέμε. Αυτά, όμως δεν αφορούν την πλαστική χειρουργική που είναι μία ασφαλής ειδικότητα και το μόνο πρόβλημα που θα μπορούσε να συμβεί είναι να μην συμφωνεί ο γιατρός με το άτομο, στο αποτέλεσμα.
Γι' αυτό σας είπα ότι η βασική εξέλιξη στην πλαστική χειρουργική είναι να συμφωνηθεί από πριν το αποτέλεσμα και να μένει μόνο η εφαρμογή του αποτελέσματος. Και να μην ξεχνάμε ότι η πλαστική χειρουργική δεν είναι μια μαγική ειδικότητα, είναι μια χημική ειδικότητα, η οποία έχει κάποιους νόμους, που πρέπει να ακολουθούμε. Σεβόμαστε την ανατομία του σώματος σεβόμαστε τους νόμους που έχει το σώμα όταν λειτουργεί, κάνουμε την επέμβαση σε σοβαρό χώρο και ασφαλή και έχουμε προσυνεννοηθεί για το αποτέλεσμα. Στο χειρουργείο εφαρμόζεται η συμφωνία.

 

 
 
  πίσω