Εφημερίδα «η Σημερινή» Κυριακή, 06 Απριλίου 2008
Οι υπερβολές οδηγούν σε εκτρώματα
Ο Έλληνας Πλαστικός Χειρουργός δρ Ιωάννης Λύρας δηλώνει ότι η αντιγήρανση είναι υπόθεση των νέων. Η πλαστική χειρουργική έχει θετική επίδραση στην ψυχολογία του ατόμου, εκτός από σπάνιες και ακραίες περιπτώσεις.
Η κοινωνία τού σήμερα απαιτεί από τα άτομα να διατηρούν την ομορφιά και τη νεότητά τους, για να είναι ελκυστικά τόσο στο ευρύτερο κοινωνικό και επαγγελματικό περιβάλλον τους όσο και στα στενότερα πλαίσια των οικογενειακών και προσωπικών τους σχέσεων. Η πλαστική χειρουργική υπηρετεί αυτόν το στόχο με απόλυτη επιτυχία, αν και κάποτε οι απαιτήσεις του ανθρώπου φθάνουν στο σημείο της υπερβολής. Η αισθητική καθώς και η επανορθωτική πλαστική χειρουργική, με τις εξελιγμένες επιστημονικές δεξιότητες και τεχνικές, την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα που προσφέρει, έχει αποκτήσει ένθερμους υποστηρικτές κάθε ηλικίας και από τα δύο φύλα. Η αυξητική στήθους, η βλεφαροπλαστική, η αφαίρεση των γνωστών «σωσιβίων» και το λίφτινγκ προσώπου είναι μερικές από τις πιο δημοφιλείς πλαστικές εγχειρήσεις, ενώ έδαφος κερδίζουν συνεχώς οι ενέσιμες θεραπείες αντιγήρανσης. Όπως αναφέρει σε συνέντευξή του στη «Σ» ο γνωστός Έλληνας Πλαστικός Χειρουργός και Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Πλαστικής Χειρουργικής δρ Ιωάννης Λύρας, η αντιγήρανση πρέπει να αρχίζει από την ηλικία των 30 με θεραπείες προλήψεως. Επισημαίνει, ταυτόχρονα, ότι η πλαστική χειρουργική έχει θετική επίδραση στην ψυχολογία του ατόμου και προσφέρει ισχυρές δόσεις αυτοπεποίθησης. Ο γιατρός απαντά, μεταξύ άλλων, στις ανησυχίες για αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία όσων υποβάλλονται σε ορισμένα είδη χειρουργικών επεμβάσεων και σχολιάζει έρευνες που καταδεικνύουν ότι πολλοί άνθρωποι εθίζονται στο νυστέρι.
Γιατρέ, πρόσφατες έρευνες αποκαλύπτουν ότι πολλοί άνθρωποι εθίζονται στην πλαστική χειρουργική και οδηγούνται συνεχώς στο χειρουργείο, προκειμένου να σβήσουν τα σημάδια που αφήνει ο χρόνος στο πρόσωπο και το σώμα τους. Πώς σχολιάζετε αυτά τα ευρήματα; Η αλήθεια είναι ότι η πλαστική χειρουργική έχει θετική επίδραση στην ψυχολογία του ατόμου, εκτός από σπάνιες και ακραίες περιπτώσεις. Υπό αυτή την έννοια μπορεί να δημιουργήσει εξάρτηση εάν κάποιος καταλάβει ότι με αυτό το μέσο μπορεί να βελτιώσει τη διεισδυτικότητά του στο κοινωνικό σύνολο ή στο άλλο φύλο. Ναι, υπάρχει μιας μορφής εθισμός, αλλά όχι με την κακή έννοια.
Μπορεί, όμως, κάποιος ασθενής να χάσει το μέτρο; Υπάρχουν δύο μοντέλα παγκοσμίως, που μπορώ να σας αναφέρω. Το ένα είναι της Βραζιλίας, όπου μια γυναίκα γεννιέται γνωρίζοντας ότι πριν πεθάνει θα έχει κάνει έξι πλαστικές επεμβάσεις, μια σε κάθε περιοχή του σώματος και του προσώπου. Άρα εκεί είναι ένα κοινωνικό δεδομένο και θεωρείται φυσιολογικό. Υπάρχει, όμως, και το παράδειγμα της Ιαπωνίας, όπου μετά την ήττα στο δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο πολλοί Ιάπωνες ήθελαν να δυτικοποιηθούν και υποβάλλονταν σε συνεχείς πλαστικές χειρουργικές επεμβάσεις. Αυτό πρόκειται για μια διαστρέβλωση. Επίσης, δεν συμφωνώ με τη μόδα που υπάρχει σε ορισμένες χώρες του πλανήτη, να γίνεται επαναπροσδιορισμός του φύλου χωρίς προηγουμένως να εφαρμόζονται τα κριτήρια της Βαλτιμόρης. Ο κίνδυνος εξάρτησης υπάρχει και για τις ενέσιμες θεραπείες. Σε άρθρο που δημοσιεύεται σε επιστημονικό περιοδικό αναφέρεται ότι 40% των ασθενών ζητούν συνεχείς επαναλήψεις.
Τι λέει η εμπειρία σας; Σε αυτό φταίνε οι γιατροί και ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάστηκε το φάρμακο (αλλαντοτοξίνη) ως όπλο κατά της αντιγήρανσης. Η αλήθεια είναι πως η ενέσιμη αυτή θεραπεία έχει περιορισμένες δυνατότητες. Είναι χρήσιμη σε ειδικές περιπτώσεις και έχει ορισμένη διάρκεια. Το γεγονός ότι εφαρμόστηκε άπλετα σε όσους ήθελαν να μείνουν νέοι, οδήγησε σε εθισμό στην ιδέα περισσότερο. Όσον αφορά στην αλλαντοτοξίνη είμαι κι εγώ σκεπτικός, αν και δεν αποκλείω τη χρήση της μέχρι πέντε φορές στη ζωή ενός ανθρώπου και μόνο σε συγκεκριμένες ηλικίες, σίγουρα πριν από τα 50. Σχετικά με τις άλλες ενέσιμες θεραπείες, όπως το υαλουρονικό οξύ που είναι προσθετικό υλικό, το χρησιμοποιούμε με μεγαλύτερη άνεση, διότι πράγματι μπορεί να δημιουργήσει υγρό λίφτινγκ. Δηλαδή γεμίζει τα κενά του προσώπου και αποδίδει πολύ καλά αποτελέσματα μέχρι την ηλικία των 48 ετών. Παράλληλα, προσφέρει εικόνα φρεσκάδας όταν χρησιμοποιείται μετά από επεμβάσεις ανανέωσης.
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς πλαστικές χειρουργικές επεμβάσεις που ζητούν σήμερα γυναίκες και άντρες; Μετά το 2000 η πιο διαδεδομένη πλαστική επέμβαση στις γυναίκες είναι η αυξητική στήθους. Είναι η πιο γρήγορη δόση αυτοπεποίθησης που μπορεί να πάρει ένας άνθρωπος. Όμως, η πιο ευεργετική επέμβαση στην ψυχολογία είναι η ρινοπλαστική, είτε λειτουργική είτε αισθητική, διότι φτιάχνει την αρμονία του προσώπου και βελτιώνει την έκφραση. Στους άντρες διενεργούνται περισσότερο επεμβάσεις γύρω από τη μέση -τα γνωστά «σωσίβια»- στο προγούλι, τα βλέφαρα και επίσης γίνεται εμφύτευση μαλλιών, μια επέμβαση που κερδίζει συνεχώς έδαφος.
Εχθρός οι υπερβολές
Οι ενέσιμες θεραπείες έβαλαν στο περιθώριο το λίφτινγκ προσώπου; Οι ενέσιμες θεραπείες είναι πολύ χρήσιμες και έχουν θεαματικά αποτελέσματα όταν γίνονται σωστά. Βεβαίως η κακή τους χρήση οδηγεί σε εκτρώματα. Οι θεραπείες αυτές έγιναν ευρέως γνωστές διότι ο κόσμος φοβήθηκε το λίφτινγκ και την παραμόρφωση. Ο μόνος εχθρός της πλαστικής χειρουργικής είναι οι υπερβολές της. Με βρήκε σύμφωνο η κρίση του 2005, όπου το λίφτινγκ καταγκρεμίστηκε σε όλο τον ελλαδικό χώρο και δημιουργήθηκε έντονος προβληματισμός. Θα συμβεί το ίδιο και με τα ενέσιμα, εάν ξεφύγουμε από το μέτρο και φθάσουμε στην υπερβολή. Τότε θα γυρίσουμε και πάλι στο λίφτινγκ.
Σε ποιες ηλικίες ενδείκνυται το λίφτινγκ; Η ανόρθωση προσώπου πρέπει να γίνεται πριν από τα 50, διότι μέχρι αυτή την ηλικία συμβαίνουν δύο πράγματα. Πρώτο, το δέρμα έχει ήδη χαλαρώσει και, δεύτερο, έρχεται η εμμηνόπαυση που επιδεινώνει το πρόβλημα. Άρα η επέμβαση πρέπει να γίνει προτού συμβούν τα χειρότερα. Εφόσον μια γυναίκα επιθυμεί να κάνει λίφτινγκ, για ποιο λόγο να το καθυστερήσει και να μην το κάνει την κατάλληλη στιγμή; Η αντιγήρανση είναι υπόθεση των νέων ανθρώπων. Σε ό,τι αφορά τους άντρες, προσωπικά διαφωνώ να γίνεται λίφτινγκ πριν από τα 60. Σε πιο μικρές ηλικίες μπορούν να γίνονται άλλες επεμβάσεις, όπως στα μάτια, το προγούλι, τα βλέφαρα, εμφύτευση μαλλιών κ.ά.
Μετά από ένα λίφτινγκ τι συμβαίνει; Χρειάζεται επανάληψη ή το άτομο διατηρεί τη φρεσκάδα του; Όταν μια γυναίκα κάνει λίφτινγκ στα 48, έχει δύο οφέλη. Το πρώτο είναι ότι θα φαίνεται τουλάχιστο δέκα χρόνια νεαρότερη και το δεύτερο είναι ότι όσο μεγαλώνει δεν θα φαίνεται ποτέ πάνω από 50. Αν στα 48 μπορείς να επιλέξεις πώς θέλεις να φαίνεσαι, τι θα διάλεγες; Μια κουρασμένη 30άρα ή μια ξεκούραστη 50άρα;
Υπάρχουν επεμβάσεις με αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών; Υπάρχουν επεμβάσεις πιο σοβαρές όπως η κοιλιοπλαστική και το λίφτινγκ, όπου οι ασθενείς πρέπει να μείνουν στην κλινική το βράδυ, ενώ για τις υπόλοιπες είναι αρκετή η ημερήσια νοσηλεία. Σε γενικές γραμμές ένας καλός προεγχειρητικός έλεγχος αποτρέπει την πιθανότητα επιπλοκών. Επίσης είναι βασικό ν' αποτρέπουμε τα ακατάλληλα περιστατικά, έτσι ώστε να μειώνουμε τον κίνδυνο επιπλοκών.
«Μας αποφεύγουν οι επώνυμες»
Πώς επιδρά στην ψυχολογία του ατόμου η πλαστική χειρουργική; Η προσωπική μου εμπειρία είναι ότι το αποτέλεσμα είναι πάντα θετικό. Γίνονται πιο καλοί άνθρωποι, έχουν καλύτερη ερωτική και κοινωνική ζωή και δηλώνουν ευχαριστημένοι με τη νέα τους εικόνα. Τα ταμπού έχουν ξεπεραστεί ή οι ασθενείς εξακολουθούν να κρατάνε μυστικό ότι υποβλήθηκαν σε επέμβαση; Αν πρόκειται για αντιγήρανση και αδυνάτισμα, η πλειοψηφία των ασθενών προσπαθεί να το κρατήσει μυστικό. Γι' αυτό και οι διάσημες και επώνυμες γυναίκες, που κάνουν τέτοιου είδους επεμβάσεις, έξι μήνες μετά αποφεύγουν να μας βλέπουν κοινωνικά, για να μη συνδεθεί το όνομά μας μαζί τους.
Πέρα από τους καλλιτέχνες υπάρχουν και πολιτικοί που καταφεύγουν στην πλαστική χειρουργική; Δύο χρόνια πριν από κάθε εκλογές έχουμε αύξηση των υποψήφιων βουλευτών που ζητούν να κάνουν πλαστικές εγχειρήσεις, για να διορθώσουν κάποια χαρακτηριστικά τους. Οι άντρες συνήθως υποβάλλονται σε επεμβάσεις στα μάτια, το προγούλι και τα μαλλιά και οι γυναίκες στη μύτη και το πρόσωπο. Δηλαδή φροντίζουν να γίνονται ομορφότεροι πριν μπουν στην πολιτική. Το ίδιο συμβαίνει και με τις νέες τραγουδίστριες. Προτού ξεκινήσουν την καριέρα τους και γίνουν γνωστές, περνούν από τον πλαστικό χειρουργό.
Τι νεότερα υπάρχουν στον τομέα της πλαστικής χειρουργικής; Το μέλλον της πλαστικής χειρουργικής είναι η γενετική και συγκεκριμένα η εξαφάνιση των ουλών με τη χρήση βλαστοκυττάρων. Βρισκόμαστε σε καλό δρόμο και ήδη χρησιμοποιούμε λίπος που περιέχει βλαστοκύτταρα στις θεραπείες αντιγήρανσης.
Στήθος και καρκίνος
Η αυξητική στήθους μετά από ποιαν ηλικία επιτρέπεται; Όταν επιτρέψουν οι γονείς -εάν το κορίτσι είναι κάτω των 18 ετών- σε περίπτωση ανισομαστίας, ή όταν επιτρέψουν οι συνθήκες όταν η γυναίκα είναι ενήλικη και εμφανίζει πρόβλημα μικρομαστίας ή αμαστίας. Κατά καιρούς εκφράζονται φόβοι ότι η αυξητική στήθους μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία και ότι αυξάνει τις πιθανότητες για εμφάνιση καρκίνου του μαστού.
Έχουν καταγραφεί τέτοιες περιπτώσεις; Ο γιατρός έχει ευθύνη να διαλέξει το «καλό» περιστατικό και ν' αποτρέψει το περιστατικό που θα κάνει πρόβλημα. Αυτή είναι και συνεχής προσωπική μου προσπάθεια. Όσον αφορά στον καρκίνο και το στήθος δεν υπάρχει καμιά αρνητική επίδραση της αυξητικής του μαστού και σίγουρα δεν προκαλεί καρκίνο. Θα έλεγα ότι το αντίθετο συμβαίνει. Επειδή η ενασχόληση του ατόμου που έχει κάνει μιαν τέτοια επέμβαση σε νεαρή ηλικία είναι συνεχής, με υπερηχογραφήματα και κλινικές εξετάσεις, αποκλείεται να ξεφύγει ένας παραμελημένος καρκίνος, όπως θα γινόταν σε άλλες περιπτώσεις. Εξάλλου, σε περιστατικά μειωτικής μαστού έτυχε να εντοπίσουμε καρκίνο σε αρχικό στάδιο, που ενδεχομένως εάν το άτομο δεν ζητούσε να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση, να μη γινόταν έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της νόσου. Στα 15 χρόνια που διενεργώ πλαστικές επεμβάσεις, δεν έχω δει ποτέ καρκίνο του μαστού σε γυναίκα που έκανε αυξητική. |