Εφημεριδα "ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ" 25-8-1995
"Νυστέρι χωρίς αιτία Πλαστικές χωρίς κίνδυνο"
"Υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων που έρχονται σ' εμάς για να θεραπεύσουμε ένα αισθητικό πρόβλημα ομορφιάς στην εμφάνισή τους, ενώ στην πραγματικότητα κάτω από αυτό το πρόβλημα ομορφιάς κρύβεται η κακή λειτουργία κάποιου από τους ενδοκρινείς αδένες τους. Στις περιπτώσεις αυτές είναι προτιμότερο να μη χειρουργήσουμε τον ασθενή χωρίς να τον έχουμε προηγουμένως στείλει στον ενδοκρινολόγο για θεραπεία. Εάν τον χειρουργήσουμε χωρίς έλεγχο, το πιο πιθανό είναι να μην προσφέρουμε ποτέ τη σωστή λύση. " IVO PITANGUY ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΛΑΣΤΙΚΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ 12/9/95 Πρακτικά Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου Πλαστικής Χειρουργικής MONTE CARLO, MONACO
Όλοι έχουμε παρατηρήσει κατά καιρούς διαφημίσεις στις οποίες προσφέρεται γρήγορα ή ανώδυνα χειρουργική λύση (χωρίς εξετάσεις και χωρίς νοσηλεία) στο πρόβλημα της παχυσαρκίας.
Όλες μας έχουμε φίλες που έκαναν βιαστικά ένα λίφτινγκ που αποφασίστηκε σε στιγμές έντασης ή κρίσης, χωρίς να δώσουν σημασία στο υψηλό τους σάκχαρο, που ίσως ακόμη και να μη γνώριζαν καν την ύπαρξή του.
Γνωρίζουμε μητέρες εφήβων ή νεαρών αγοριών που το στήθος τους μεγάλωνε περίεργα και που έφτασαν στην ασφαλή λύση του χειρουργείου χωρίς να γνωρίζουν ότι το μεγάλο στήθος σε άντρα μπορεί να κρύβει κάποιο πρόβλημα υγείας πολύ πιο σοβαρό, όπως καρκίνο.
Έχουμε ακούσει για περιπτώσεις που κάποιοι απελπισμένοι γνωστοί μας έκαναν "πλαστική στα μάτια τους" επειδή είχαν εξόφθαλμο, χωρίς να σκεφτούν ότι φταίει κάποιος αδένας με πρόβλημα.
Πόσες γυναίκες δεν βρέθηκαν στα χέρια "αισθητικών ιατρών", δηλαδή ιατρών χωρίς ειδικότητα, για να τους "εξαφανίσουν" ευρυαγγείες σε διάφορα μέρη του σώματος, χωρίς να γνωρίζουν ότι το βασικό τους πρόβλημα ίσως να ήταν στο συκώτι (ήπαρ) και όχι στα αγγεία τους, ή έκαναν στον αυχένα λιποαναρρόφηση για να διορθώσουν έναν προεξέχοντα ήβο (τοπικό λίπος) χωρίς να γνωρίζουν ότι γι' αυτό έφταιγε η αυξημένη κορτιζόλη τους και όχι η παχυσαρκία τους.
Και τέλος, οι γνωστές κόκκινες ραγάδες που κάθε χρόνο οδηγούν τόσες και τόσες γυναίκες σε κάθε είδους αισθητικές λύσεις χωρίς κανένας "ειδικός" να τους έχει πει ότι και αυτό το πρόβλημα ίσως να έχει τη ρίζα του σε κάποιον ενδοκρινή αδένα...
Όλες αυτές οι περιπτώσεις τραβούν καθημερινά την προσοχή μας γιατί δεν είναι μεμονωμένα περιστατικά. Επαναλαμβάνονται πολύ συχνά, αλλά τώρα έρχονται πιο πολύ στην επιφάνεια γιατί τα τελευταία 20 χρόνια η πλαστική χειρουργική "παρουσιάζει" ταχύτατη επιστημονική εξέλιξη, ώστε σήμερα να είναι σε θέση να προσφέρει λύσεις σε καθημερινά ή χρόνια προβλήματα, λύσεις που μέχρι πρόσφατα δεν υπήρχαν.
Γιατί είναι γνωστό ότι η λιποαναρρόφηση, η βλεφαροπλαστική, το λίφτινγκ, η κοιλιοπλαστική, οι πλαστικές επεμβάσεις στο μαστό και άλλες τόσες μέθοδοι είναι βαθύτατα καταξιωμένες στη συνείδηση όλων μας, όμως δεν μπορούν να γίνονται ανεξέλεγκτα, ειδικά όταν η υγεία εκείνου που ενδιαφέρεται να υποστεί αυτές τις επεμβάσεις για να διορθώσει αισθητικό ή λειτουργικό πρόβλημα, δεν είναι πλήρως ελεγμένη από γιατρούς άλλων ειδικοτήτων, όπως δερματολόγους, καρδιολόγους, παθολόγους, ενδοκρινολόγους κ.λ.π.
Η ενδοκρινολογία είναι μια νέα ειδικότητα εξαιρετικά σημαντική που ασχολείται κυρίως με τις παθήσεις όλων των αδένων του οργανισμού (θυρεοειδής, υπόφυση, πάγκρεας, επινεφρίδια, όρχεις, ωοθήκες).
Είναι πολύ ενδιαφέρουσα παρατήρηση ότι η διαταραγμένη λειτουργία των ενδοκρινών αδένων σε πολλές περιπτώσεις εκφράζεται και σαν αισθητικό πρόβλημα ομορφιάς. Συνεπώς, όταν πρόκειται για έναν τέτοιο ασθενή ο ειδικός γιατρός δεν μπορεί παρά να κατατάξει το αισθητικό πρόβλημα ομορφιάς σαν δευτερεύον και το πρόβλημα υγείας σαν πρωτεύον, φροντίζοντας για την επίλυσή του πριν από τη χειρουργική επέμβαση.
Είναι χρήσιμο, λοιπόν, να αναφέρουμε συνοπτικά ορισμένες πραγματικές καταστάσεις για τις οποίες είναι απαραίτητος ο ενδοκρινολογικός έλεγχος πριν από την επέμβαση και ποιες ορμόνες είναι αυξημένες.
1. Πριν από την προσθετική μαλλιών σε γυναίκες: ελέγχουμε τις ωοθήκες για σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, τα επινεφρίδια για ύπαρξη αρρενοποιητικού όγκου, το θυρεοειδή για υπέρ ή υποθυρεοειδισμό. (Μπορεί να έχουν αυξηθεί αντίστοιχα τα ανδρογόνα ωοθητικά ή επινεφριδιακά, η κορτιζόλη, η θυροξίνη).
2. Πλαστική προσώπου ή λιποαναρρόφηση προσώπου: Σε γυναίκες με στρογγυλό προσωπείο σαν φεγγάρι και έντονη διαγραφή των αγγείων του προσώπου. Ελέγχουμε τα επινεφρίδια για σύνδρομο Cushing. Ίσως και το θυρεοειδή για υποθυρεοειδισμό. (Μπορεί να έχει αυξηθεί η κορτιζόλη ή η TSH αντίστοιχα).
3. Εξόφθαλμος ή σύσπαση βλεφάρων: Ελέγχουμε το θυρεοειδή αδένα για υπερθυρεοειδισμό. (Μπορεί να έχουν αυξηθεί οι θυρεοειδικές ορμόνες Τ3, Τ4). Δεν πρέπει να γίνει καμία χειρουργική αισθητική παρέμβαση εάν πρώτα δεν αποκατασταθεί η λειτουργία του θυρεοειδούς.
4. Δερμοαπόξεση για ακμή (πίλινγκ): Ελέγχουμε κυρίως τις ωοθήκες για σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών ή και τα επινεφρίδια. (Μπορεί να έχουν αυξηθεί ορισμένα ανδρογόνα, όπως τεστοστερόνη, Δ4 ανδροστενδιόνη, DHEAS, 17ΟHPG αντίστοιχα).
5. Λιποαναρρόφηση εντοπισμένου λίπους στον αυχένα (ήβο): Ελέγχουμε τα επινεφρίδια για σύνδρομο Cushing. (Μπορεί να έχει αυξηθεί η κορτιζόλη).
6. Μαστός - γυναικομαστία σε άνδρες: ελέγχουμε τη θυρεοειδική λειτουργία, την υπόφυση για αδένωμα (προλακτίνωμα), τους όρχεις και τα επινεφρίδια για ύπαρξη καλοήθους ή κακοήθους όγκου, καθώς και τη λειτουργία του ήπατος. (Μπορεί να έχουν αυξηθεί αντίστοιχα η TSH, η προλακτίνη, τα οιστρογόνα, DHEAS, τεστοστερόνη 6, χοριακή γοναδοτροπίνη, SGOT, SGPT, JGT).
7. Κοιλιοπλαστική σε άνδρες ή γυναίκες με αύξηση του λίπους στην κοιλιακή χώρα και παρουσία, ερυθρών ραβδώσεων ενώ τα άκρα είναι αδύνατα: Ελέγχουμε τα επινεφρίδια για σύνδρομο Cushing. (Μπορεί να έχουν αυξηθεί η κορτιζόλη και ίσως τα ανδρογόνα των επινεφριδίων).
8. Ρινοπλαστική σε άτομα με μεγαλακρία: Ελέγχουμε την υπόφυση για αδένωμα. (Μπορεί να έχει αυξηθεί η αυξητική ορμόνη).
9. Τέλος για όλες τις πλαστικές χειρουργικές επεμβάσεις: Ελέγχουμε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, διότι σε αρρύθμιστο σακχαρώδη διαβήτη το χειρουργικό τραύμα δεν επουλώνεται, εμφανίζονται λοιμώξεις και τα μοσχεύματα, λόγω κακής αιματώσεως, μπορεί να οδηγηθούν σε νέκρωση.
Είναι σημαντικό ότι σε ένα συνέδριο πλαστικής χειρουργικής έγινε τόσο σαφής η ανάγκη συνεργασίας περισσότερων ειδικοτήτων για την επίλυση σύνθετων προβλημάτων, μεταξύ των οποίων και μερικά αισθητικά προβλήματα ομορφιάς. Εξάλλου υγεία και ομορφιά έχουν αμφίδρομη σχέση.
|