ΕΝΑΣ ΔΙΑΣΗΜΟΣ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΥΡΑΣ
«Δεν με βρίσκει σύμφωνο η υπερπροβολή της πλαστικής χειρουργικής στα ριάλιτι σόου» Παρουσίασε αποτελέσματα έρευνας, που αποδεικνύει ότι το 85% του πληθυσμού ενδιαφέρεται να ακούσει για θέματα πλαστικής χειρουργικής
Η ιατρική στην υπηρεσία και της ομορφιάς, έτσι θα μπορούσε να περιγράψει κανείς την συνεργασία του πλαστικού χειρουργού Ιωάννη Λύρα, Προέδρου της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας πλαστικής χειρουργικής με έδρα τη Ρώμη και διευθυντή της κλινικής πλαστικής χειρουργικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών , με ιδιωτικό κέντρο αισθητική στην Κομοτηνή. Αυτή ήταν η αφορμή για τον Κ.Λύρα να βρεθεί στην πόλη μας και να μιλήσει για πρόσφατα στοιχεία που αφορούν στον κλάδο του , αλλά και την γυναικεία και όχι μόνο φιλαρέσκεια και τα επιτεύγματα της ιατρικής επιστήμης στον τομέα αυτό.
Ο Ιωάννης Λύρας, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, κάνοντας μία εισαγωγή στον τομέα της πλαστικής χειρουργικής τονίζοντας: «Η πλαστική χειρουργική σήμερα αφορά όλο τον κόσμο, το ενδιαφέρον του πληθυσμού αυξάνεται συνεχώς. Μπορούμε να πούμε ότι σε όλες τις ευημερούσες χώρες, χώρες που δεν έχουν πρόβλημα βιοτικού επιπέδου ή επιβίωσης ή που δεν έχουν πληγεί από μεγάλες επιδημίες που αναγκάζουν τις άλλες ειδικότητες της ιατρικής να ασχοληθούν κυρίως με την υγεία κι όχι με την εξωτερική εμφάνιση, σε όλες λοιπόν τις χώρες που έχουν υψηλό βιοτικό επίπεδο ή που βρίσκονται σε ανάπτυξη και που έχει σημασία η διαπροσωπική επαφή των ανθρώπων, σε αυτές τις χώρες αναπτύσσεται και η φιλοσοφία της καλής εξωτερικής εμφάνισης η οποία είναι το διαβατήριο για όποιον θέλει να έχει καλές σχέσεις με τον διπλανό του και το άλλο φύλο».
ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ Ο Κ.ΛΥΡΑΣ «85% του πληθυσμού ενδιαφέρεται να ακούσει για θέματα πλαστικής χειρουργικής» Το ενδιαφέρον του πληθυσμού για την πλαστική χειρουργική, όπως αποδεικνύει πρόσφατη έρευνα είναι αυξημένο, ενώ τα αποτελέσματα της έρευνας που παρουσίασε ο πλαστικός χειρουργός Ιωάννης Λύρας είναι πραγματικά εντυπωσιακά. Το 85% του πληθυσμού ενδιαφέρεται να ακούσει για θέματα πλαστικής χειρουργικής χωρίς να ενδιαφέρεται να κάνει απαραίτητα, αλλά ενδιαφέρεται ανα κούσει νέα γι'αυτή την ειδικότητα και από αυτό το 85% του πληθυσμού, το 10-15% σήμερα ενδιαφέρεται και να κάνει κάτι στην εξωτερική του εμφάνιση ώστε να βελτιώσει το ελάττωμα που μπορεί να υπάρχει και μπορεί να ενοχλεί. Το ελάτγωμα αυτό μπορεί να οφείλεται στην γονιδιακή κατασκευή του ατόμου, ή να έχει αποκτηθεί από ατύχημα, έγκαυμα ή κάποια νόσο, όπως τις ογκολογικές νόσους. Η εξωτερική εμφάνιση που αφορά μόνο την ομορφιά και την αντιγήρανση αποτελεί το μεγαλύτερο κομμάτι της ιδιωτικής πλαστικής χειρουργικής. Το κοινωνικό εκείνο στρώμα που ενδιαφέρεται περισσότερο για την πλαστική χειρουργική, δεν είναι το κοινωνικό στρώμα με τα υψηλά εισοδήματα, αυτό αποτελεί μόνο το 20% των πελατών ενός αισθητικού πλαστικού χειρουργού , ενώ το μεσαίο στρώμα ήταν αναμενόμενο γύρω στα 67-68% ενδιαφερόμενους μεσαίων εισοδημάτων ασχολείται με την πλαστική χειρουργική και το 10% των φτωχών ανθρώπων ενδιαφέρονται να κάνουν πλαστική χειρουργική.
Επίσης το 30% των ανδρών ενδιαφέρονται για πλαστική χειρουργική Τα ποσοστά ενδιαφέροντος για πλαστική χειρουργική όσον αφορά φύλο διαμορφώνεται ως εξής: 69% οι γυναίκες και πάνω από 30% οι άνδρες. «Αυτό γιατί και οι άνδρες ενδιαφέρονται να είναι εμφανίσιμοι σήμερα, εκτός από την φυσική άσκηση και την διατροφή έχουν και την πλαστική χειρουργική για να κάνουν επεμβάσεις που τους κάνουν πιο όμορφους. Και εκτός αυτού οι μυημένες γυναίκες της οικογένειάς τους, η αδερφή τους, η μητέρα τους, η σύζυγος που είναι ήδη μυημένες στην πλαστική χειρουργική, τους οδηγούν στον πλαστικό χειρουργό για να φτιάξουν τις λεπτομέρειες του προσώπου, όπως η μύτη για λειτουργικούς ή αισθητικούς λόγους, τα αυτιά, τα σωσίβια, γιατί και εκείνες γωνρίζουν ότι αυτή η ειδικότητα μπορεί να προσφέρει τέτοιου είδους λύσεις.
Αισθητικές επεμβάσεις ακόμη και στην προσχολική ηλικία Υπάρχουν τρεις κατηγορίες όσον αφορά την κατανομή της ηλικίας. Η πρώτη κατηγορία είναι οι έφηβες και οι έφηβοι που κάνουν επεμβάσεις ομορφιάς, δηλαδή τα πρωτεύοντα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, μύτη, αυτιά, προγούλι, σωσίβιο, στήθος και στους άνδρες και στις γυναίκες και η δεύτερη κατηγορία είναι οι γυναίκες που έχουν υποστεί τη φθορά της εγκυμοσύνης στις ηλικίες μεταξύ 20 και 40 ετών και όλες τις άλλες φθορές, όπως τις αυξομειώσεις βάρους και άλλες φθορές που γίνονται από τον τρόπο ζωής. Η Τρίτη κατηγορία είναι οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση και οι άνδρες μετά την ώριμη ηλικία οι οποίοι επίσης ενδιαφέρονται να μην γεράσουν ή να φανούν πιο νέοι. Όπως εξήγησε ο κ.Λύρας: «υπάρχει και μία μικρή κατηγορία παιδιών που κάνουν αισθητικές επεμβάσεις, τα παιδάκια πριν την σχολική ηλικία που πρόκειται να κάνουν επεμβάσεις για τα πεταχτά αυτιά τους κυρίως ή για μικρά ατυχήματα τα οποία τους έχουν αφήσει μικρά σημαδάκια τα οποία δεν θέλουν κυρίως οι γονείς να έχουν τα παιδιά τους, γιάυτό και τα παιδάκια τα φέρνουν οι ίδιοι οι γονείς στον πλαστικό χειρουργό». Ένα μεγάλο κομμάτι της πλαστικής χειρουργικής σήμερα γίνεται την χρήση της νέας τεχνολογίας δηλαδή προσομοίωση του πιθανού αποτελέσματος με το προσδοκώμενο μέσα από τον υπολογιστή. Ο πλαστικός χειρουργός χρησιμοποιώντας χρησιμοποιώντας τη νέα τεχνολογία δίνει σε εκείνον που ζητάει μία υπηρεσία πλαστικής χειρουργικής το αποτέλεσμα σε μία οθόνη ώστε να πάρει την προέγκρισή του. Η προέγκριση του αποτελέσματος εξασφαλίζει την συμφωνία απόψεων περί αισθητικής, οπτικής γωνίας δηλαδή μεταξύ του πλαστικού χειρουργού και του ενδιαφερόμενου. «Η υπερβολική προσδοκία είναι ένα θέμα που πρέπει να αποκλείεται γιάυτό και ένα κομμάτι των πλαστικών χειρουργών αρνείται υπηρεσίες ευγενικά σε εκείνο το κομμάτι των ενδιαφερομένων που έχει υπερβοικές προσδοκίες ή διαταραχές της προσωπικότητας όπως η δυσμορφοφοβία» είπε χαρακτηριστικά ο κ.Λύρας «το 2% των εφήβων έχει μία διαταραχή που λέγεται δυσμορφοφοβία, που σημαίνει ότι νομίζει ότι έχει ατέλειες τις οποίες μεγαλοποιεί. Στα αλήθεια κανένας μας δεν υπάρχει που δεν έχει ατέλειες, αλλά όταν τις μεγαλοποείς ενώ είναι μικρές μπαίνεις και εσύ σε αυτή την κατηγορία της υπερβολικής προσδοκίας την οποία βεβαίως οι πλαστικοί χειρουργοί είναι οι μόνοι που μπορούν να αποφύγουν»
«Η υπερβολική έκθεση της πλαστικής χειρουργικής στα ριάλιτι σόου με βρίσκει αντίθετο» Ένα θέμα στο οποίο στάθηκε ιδιαίτερα ο πλαστικός χειρουργός είναι η υπερβολική έκθεση της πλαστικής χειρουργικής στα ΜΜΕ όχι μέσα από τις ενημερωτικές εκπομπές, αλλά μέσα από τα ριάλιτι σόου τα οποία προβληματίζουν, όπως είπε ο κ.Λύρας «ακριβώς επειδή υπερκεθέτουν την ειδικότητα με έναν δραματοποιημένο τρόπο, σχεδόν θεατρικό, χρησιμοποιώντας σαν πειραματόζωα ανθρώπους οι οποίοι επιθυμούν να εκτεθούν στον φακό της δημοσιότητας, να εκθέσουν την διαδικασία μιας πλαστικής χειρουργικής επέμβασης που τους αφορά προσωπικά με ένα μόνον κίνητρο συνήθως. Με το κίνητρο το οικονομικό, γιατί η υπόσχεση ενός ριάλιτι σόου σε ένα τέτοιο άτομο είναι ότι θα του κάνει την επέμβαση δωρεάν εάν δεχθεί να την επιδείξει στο ευρύ κοινό με πρόφαση ότι το κοινό ενδιαφέρεται. Η υπερβολική έκθεση της αιματηρής εικόνας σε τελική ανάλυση δρα αρνητικά στο κοινό, το κοινό αποστρέφει το πρόσωπό του από την εικόνα αυτή γιατί δεν είναι όλοι διατεθειμένοι να βλέπουν αίμα στα χέρια πλαστικών χειρουργών οι οποίοι επιθυμούν να κάνουν μία απλή μικρή βελτίωση της εξωτερικής εικόνας. Άρα η υπερβολική έκθεση των ενδιαφερομένων στα ριάλιτι σόου με βρίσκει αντίθετο». Όπως ενημέρωσε έχουν γίνει ήδη οι απαραίτητες ενέργειες ώστε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών να αρνηθεί την λειτουργία αυτών των ριάλιτι σόου με ελληνικό κοινό. Ο ίδιος έχει ξεπεράσει μαζί με τους συνεργάτες του τις 11.000 εγχειρήσεις πλαστικής χειρουργικής. |