Συνεντεύξεις στο Ραδιόφωνο
Συνεντεύξεις στον τύπο
Συνεντεύξεις στην τηλεόραση
Συνεντεύξεις στην ιντερνετική τηλεόραση Web
Άλλες συνεντεύξεις
Αληθινές Μαρτυρίες Πλαστικής
 
Δείτε επίσης...
 
YouTube
 
Αυξητική Μαστών
 
 
Ρινοπλαστική Χωρίς Νυστέρι
 
Το botox της ηθοποιού
 
Brazilian
 
 
New techniques
 
 
 
Το Στεφάνι της Νεότητος
 
Δελτία Τύπου
 
Επαγγελαμτικά ταξίδια
 
 
     
           
 
 
           
home
 
Πλαστική χειρουργική, Πλαστικός χειρουργός Δρ. Ι. Λύρας
 
  Δρ. Λύρας Δραστηριότητες Θεραπείες Επεμβάσεις Συνήθεις ερωτήσεις Συνεντεύξεις Επικοινωνία  
 
 
 
πίσω | μπροστά αρχική
 
 

Περιοδικό «Set» Χρυσή Τομή

 
     
 

 

 "Χρυσή Τομή "
Από την Γεωργία Καρρά  

Σας παρουσιάζουμε έναν πλαστικό χειρούργο που υπεραμύνεται της επανορθωτικής χειρουργικής παρόλο που η ειδικότητα αυτή κατακυριεύτηκε από την Αισθητική.
Ο Γιάννης Λύρας ακολουθεί το παράδειγμα του δασκάλου του, ΄Ιβο Πιτάνγκι, που πολλές φορές κάνει επεμβάσεις για την ικανοποίηση να δώσει τη χαρά πάλι στους ανθρώπους που έχουν πραγματικό πρόβλημα και δεν οδηγούνται στον πλαστικό από τη ματαιοδοξία της ομορφιάς.
Ωστόσο και η ομορφιά κάνει πιο ευτυχισμένους τους ανθρώπους και η αναζήτησή της αποτελεί διαχρονικό μυστικό.

SΕΤ: Πλαστική χειρουργική, μύθοι ή πραγματικότητα;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΡΑΣ: Ασφαλώς δεν είναι μύθοι. Η ειδικότητα έχει προσφέρει πολλά στην επανορθωτική χειρουργική και την τραυματιολογία. Η είσοδος όμως της αισθητικής χειρουργικής στην επανορθωτική χειρουργική ..... πράγματι να δημιουργεί μύθους.

SET: Πόσο έχει προχωρήσει η αισθητική χειρουργική, οι κυρίες που προτρέχουν στους πλαστικούς με μια παλιά φωτογραφία καταφέρνουν να γίνουν 25 χρονών.
Γ.Λ.: Η αισθητική πλαστική χειρουργική έχει τελευταία αποκτήσει τον ηλεκτρο-επεξεργαστή εικόνας, που δίνει μια εικόνα από πριν για το ποιες αλλαγές θα γίνουν σε ένα πρόσωπο. Η ομοιότητα όμως με οποιαδήποτε παλιά φωτογραφία δεν είναι εφικτή. Εξάλλου είναι κάτι που πρέπει να αποφεύγεται γιατί κάτι τέτοιο δημιουργεί προβλήματα κοινωνικά. Τα άτομα που ζητούνε ν'αλλάξουν χαρακτηριστικά εκ των προτέρων μας δίνουν το σήμα ότι δεν είναι τα κατάλληλα για την επέμβαση αισθητικής πλαστικής.

SET: Ποια χώρα έχει μεγάλη παράδοση στον τομέα σας, Γαλλία, ΗΠΑ, Βραζιλία ή άλλες χώρες της Ευρώπης;
Γ.Λ.: Οι Γάλλοι έχουν επηρεαστεί από τη νοτιοαμερικάνικη σχολή που ξεκίνησε από τη Γαλλία. Ο Πιτάνγκι διδάχθηκε το 1955 τις βασικές γνώσεις στη Γαλλία, αντίθετα οι Άγγλοι είναι καλοί στην επανορθωτική χειρουργική, χωρίς να δίνουν έμφαση στην Αισθητική.

SET: Οι Έλληνες;
Γ.Λ.: Μεμονωμένα υπήρξαν εξαιρετικά παραδείγματα Ελλήνων, που είναι άγνωστοι στο ευρύ κοινό. Π.χ. ο Πολυκράτης, ο πρώτος Έλληνας πλαστικός χειρουργός - υπάρχει μάλιστα και σχετικό βραβείο που φέρει το όνομά του. Στη Βραζιλία, στο Σάο Πάολο, υπάρχει επίσης ένας άλλος Έλληνας, τρίτης γενιάς, ο Ψυλλάκης, πολύ επιτυχημένος. Στην Ευρώπη έχει προχωρήσει πολύ η αισθητική χειρουργική στην Ιταλία, αντίθετα το Βέλγιο και η Γερμανία, έχουν προωθήσει περισσότερο την επανορθωτική χειρουργική, η δεύτερη κυρίως λόγω των μεγάλων πολέμων που της δημιούργησαν σχετικές ανάγκες. Οι Ολλανδοί και οι Γερμανοί είναι περισσότερο γνωστοί στη διεθνή επιστημονική κοινότητα από την ειδίκευσή τους στις αλλαγές φύλλου. Τώρα τελευταία αρχίζει να κινείται και η Ισπανία. Σίγουρα οι ΗΠΑ έχουν πολύ καλή πλαστική χειρουργική, που αναπτύχθηκε μετά το 1960.

SET: Ποιες είναι οι διαφορές δύο μεγάλων σχολών της Γαλλικής και της Βραζιλιάνικης σχολής;
Γ. Λ.: Η διαφορά ξεκινάει από τον λαό. Οι Γάλλοι δεν αγαπούν ιδιαίτερα την πλαστική χειρουργική, αναπτύχθηκαν όμως πολλοί καλοί γιατροί σ' αυτή τη χώρα, επειδή χειρουργούν πολλούς ξένους. Ανάμεσα στους εισαγόμενους πελάτες τους υπάρχουν και πολλοί Έλληνες. Αντίθετα, οι Βραζιλιάνοι αυτοσυντηρούνται γιατί οι ίδιοι πιστεύουν στην ομορφιά του σώματος και δεν έχουν καμιά αναστολή ν' ακολουθήσουν τις συμβουλές ενός πλαστικού. Εκεί, ο γιατρός είναι θεός και έχει την ανάλογη εκτίμηση.

SET: Είναι γνωστό ότι η Βραζιλία έχει χαμηλό βιοτικό επίπεδο. Πως πληρώνουν τις αισθητικές επεμβάσεις οι υπάλληλοι και οι χαμηλού εισοδήματος ενδιαφερόμενοι;
Γ. Λ.: Στη Βραζιλία είναι δεδομένο ότι το 10% έχει τη δυνατότητα ν' ασχοληθεί με την εμφάνισή του. Σ' έναν πληθυσμό 160 εκατομμυρίων, τα 16 εκατομμύρια θα 'καναν τουλάχιστον τρεις πλαστικές στη ζωή τους. Λιποαναρρόφηση στα 25, κοιλιά μετά τα παιδιά στα 35, στήθος στα 40 και λίφτινγκ στα 50. Αντίθετα, οι Γάλλοι είναι σπάνιο αν κάνουν έστω και μια αισθητική επέμβαση.

SET: Υπάρχουν μεγάλες ανακατατάξεις στην ιστορία της πλαστική που ξεκινά από το 1960 δυναμικά, να καταλαμβάνει ένα κομμάτι της χειρουργικής;
Γ. Λ.: Όλες οι καινούριες μέθοδοι ανακαλύφθηκαν από το '60 μέχρι το '80. Μετά το '80 ανακαλύπτεται μια μέθοδος, κάθε 4 χρόνια, μερικές από τις οποίες είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσες, όπως η μικροχειρουργική και η αποκατάσταση των εγκαυμάτων. Όλ' αυτά, συνδέονται με την Αισθητική γιατί έχουν την ίδια εφαρμογή με πιο αισθητικό τρόπο.

SET: Σε ποια ηλικία πρέπει μια γυναίκα να κάνει λιφτινγκ;
Γ. Λ.: Η καλύτερη απάντηση είναι "τη στιγμή που θα αισθανθεί η ίδια ότι έχει πρόβλημα". Στην Ελλάδα παρατηρείται γύρω στα 48, ενώ στις βόρειες χώρες αντιμετωπίζεται μάλλον γύρω στα 55 χρόνια της γυναίκας.

SET: Υπάρχουν γιατροί που συνιστούν το λιφτινγκ πολύ νωρίτερα;
Γ. Λ.: Δεν μπορεί να κάνει κάποιος e?ooeiae αν δεν έχει πρόβλημα, είναι λάθος ακόμα και στα 55. Μια γυναίκα αν δεν έχει ακόμα πρόβλημα, δεν συνίσταται e?ooeiae. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις κλιματολογικές συνθήκες, οι γυναίκες φαίνεται ότι αρχίζουν να κουράζονται γύρω στα 50, υπάρχουν γυναίκες ακόμα και στα 60 που δεν χρειάζονται ολική επέμβαση στο πρόσωπο αλλά η χαλάρωσή τους διορθώνεται με μια μικρότερη επέμβαση.

SET: Κάτι που ενδιαφέρει πολύ τους Έλληνες, είναι η λιποαναρρόφηση, επειδή αφαιρεί τοπικό λίπος, χαρακτηριστικό ενός λαού, που δεν γυμνάζεται.
Γ. Λ.: Την λιποαναρρόφηση, την επινόησαν οι Γάλλοι το 1979 κι άρχισε να εφαρμόζεται το 1980. Η μέθοδος αυτή όμως μας έχει απογοητεύσει πάρα πολύ, γιατί επειδή είναι απλή εφαρμόζεται συλλήβδην, ακόμα και σε περιστατικά που αποτελούν αντένδειξη. Η λιποαναρρόφηση π.χ. δεν θεραπεύει ούτε την παχυσαρκία, ούτε την κυτταρίτιδα.

SET: Ποιοι παράγοντες πρέπει να καθορίζουν την απόφαση ή μη για μια λιποαναρρόφηση;
Γ. Λ.: Η ποιότητα του δέρματος, η ηλικία, η ράτσα.

SET: Μια γυναίκα 55 ετών, μπορεί να κάνει λιποαναρρόφηση;
Γ. Λ.: Και σε μια κυρία 60 ετών ακόμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί η μέθοδος αυτή για την αφαίρεση μικρής επιφάνειας τοπικού λίπους.

SET: Ποια επέμβαση γίνεται πιο συχνά στη χώρα μας.
Γ. Λ.: Η ρινοπλαστική, οι διορθώσεις της κοιλιάς κι οι διορθώσεις του στήθους. Το λίφτινγκ προσώπου γίνεται με μικρότερη συχνότητα γιατί οι Ελληνίδες φοβούνται για το αποτέλεσμα επειδή έχουν ακουστεί πολλά.

SET: Πρέπει να φοβούνται;
Γ. Λ.: Υπάρχει μια σειρά γιατρών που εγώ υπολογίζω ότι δεν ξεπερνούν τους 10 σε κάθε τομέα, τον ιδιωτικό και τον δημόσιο, που κάνουν πολύ καλό λίφτινγκ. Οι υπόλοιποι δεν γνωρίζουν καλά αυτή τη λεπτή επέμβαση. Εξάλλου, μην νομίζετε ότι όλοι οι πλαστικοί δεν θέλουν να κάνουν λίφτινγκ· οι περισσότεροι είναι ειδικευμένοι σ' άλλες θεραπευτικές εγχειρήσεις.

SET: Ποια είναι η επέμβαση που έχει στατιστικά τη μεγαλύτερη επιτυχία;
Γ. Λ.: Κατά τη γνώμη μου το στήθος. Το αποτέλεσμα είναι εμφανές κι ανεβάζει το ηθικό της ενδιαφερόμενης. Επίσης εντυπωσιακό αποτέλεσμα εμφανίζουν οι βλεφαροπλαστικές, που γίνονται πολύ γρήγορα, φέρνοντας μεγάλη αλλαγή στο πρόσωπο.

SET: Η κοιλιά είναι πρόβλημα της Ελληνίδας;
Γ. Λ.: Και αυτή είναι μια επέμβαση που γίνεται με επιτυχία. Υπάρχουν οι μίνι-κοιλιοπλαστικές που μαζεύουν τα χαλαρωμένα τοιχώματα της κοιλιάς μετά τους τοκετούς ή μετά από γενική χαλάρωση του σώματος, χωρίς πόνο και ταλαιπωρία και σε 4 ημέρες οι ενδιαφερόμενοι μπορεί να φορέσει στενή τουαλέτα και να πάει να χορέψει.

SET: Υπάρχει και μια δική σας μέθοδος κοιλιοπλαστικής, που παρουσιάσατε σε διεθνή κλίμακα.
Γ. Λ.: Η μέθοδος αυτή που έχω ονομάσει "περιομφαλική" γίνεται σε δύο χρόνους. Στην πρώτη φάση μαζεύουμε τους μυς, το λίπος και το δέρμα από τον ομφαλό και στη δεύτερη φάση τοποθετούμε στο βάθος του ομφαλού την ουλή. Είναι μια μέθοδος ιδανική για γυναίκες που έχουν μεγάλη χαλάρωση μετά τον τοκετό ή για γυναίκες, μετά από αδυνάτισμα πολλών κιλών, επίσης με μεγάλη χαλάρωση.

SET: Οι Έλληνες επισκέπτονται ξένους πλαστικούς για επεμβάσεις αισθητικής;
Γ. Λ.: Ο Πιτάγκι έχει πολλούς Έλληνες φίλους κατ' αρχήν. Ένας απ' αυτούς είναι ο Κώστας Καρράς.

SET: Πόσοι μπορεί να είναι οι Έλληνες που πάνε στην Βραζιλία για ένα λιφτινγκ;
Γ. Λ. : Είναι σίγουρα πολλοί λιγότεροι από τους Ιταλούς. Στην κλινική του Πιτάνγκι είχαμε σε προσέλευση περίπου δύο Ιταλούς την ημέρα. Οι Έλληνες επισκέπτες, σ' έναν πρόχειρο υπολογισμό που έκανα στη διάρκεια έξι χρόνων, ήταν συνολικά εκατό. Πρέπει να πούμε όμως ότι δεν ήταν όλοι από την Ελλάδα αλλά κάποιοι ήταν και Έλληνες του εξωτερικού.

SET: Οι Έλληνες συνήθως, κάνουν μια επέμβαση από φιλαρέσκεια για λόγους επαγγελματικούς, υπακούοντας στους κανόνες του περίφημου image ή από ανάγκη να μοιάσουν στα πρότυπα της εποχής;
Γ. Λ.: Οι Έλληνες κάνουν μια επέμβαση πλαστικής χειρουργικής για να διατηρηθεί η ψυχική τους ισορροπία γι' αυτό κι εμπιστεύονται καλύτερα ένα γιατρό που μιλάνε οι ίδιοι μαζί του και τους ακούει προσεκτικά, παρά έναν γιατρό με μεγάλη φήμη.

 

 

 
 
  πίσω