ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΩΠΟΥ & ΚΕΦΑΛΗΣ
ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΜΥΤΗΣ
ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΛΑΙΜΟΥ
ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΣΤΗΘΟΥΣ
ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΣΩΜΑΤΟΣ
Αναίμακτη Λιποαναρρόφηση
Λιποαναρρόφηση
Λιπογλυπτική-βιολογική λιποαναρρόφηση
Βραζιλιάνικη Λιποπλαστική
Κοιλιοπλαστική
Γυναικολογική Πλαστική
Άυξηση Μυικού Όγκου
Σωσίβιο
Ανδρολογική Πλαστική
ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΩ
ΟΙ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ
ΕΠΑΝΟΡΘΩΤΙΚΗ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ
ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ ΕΠΕΜΒΑΣΕΩΝ
 
Δείτε επίσης...
 
YouTube
 
Αυξητική Μαστών
 
 
Ρινοπλαστική Χωρίς Νυστέρι
 
Το botox της ηθοποιού
 
Brazilian
 
 
New techniques
 
 
 
Το Στεφάνι της Νεότητος
 
Δελτία Τύπου
 
Επαγγελαμτικά ταξίδια
 
 
     
           
 
 
           
home
 
Πλαστική χειρουργική, Πλαστικός χειρουργός Δρ. Ι. Λύρας
 
  Δρ. Λύρας Δραστηριότητες Θεραπείες Επεμβάσεις Συνήθεις ερωτήσεις Συνεντεύξεις Επικοινωνία  
 
Κοιλιοπλαστική
 
πίσω | μπροστά αρχική
 
 

Κλασσική Κοιλιοπλαστική

 
     
 


Κλασσική κοιλιοπλαστική, τι είναι;

Η κοιλιοπλαστική είναι μια μείζων χειρουργική επέμβαση κατά την οποία αφαιρείται πλεονάζον το περισσεύον δέρμα και λίπος από την κοιλιά και συρράπτονται οι μύες του κοιλιακού τοιχώματος. Η επέμβαση αποκαθιστά σε μεγάλο βαθμό την εμφάνιση μιας μεγάλης, χαλαρής κοιλιάς.

Προϋπόθεση για την επέμβαση αυτή είναι να αποδεχθεί ο ενδιαφερόμενος την μεγάλη σε έκταση ουλή η οποία εκτείνεται σε μήκος 20-30 εκατοστών άνωθεν του εφηβαίου από την αριστερή έως την δεξιά λαγόνιο άκανθα, ουλή η οποία θα υποστεί όλες τις διαδικασίες της ωρίμανσης των χειρουργικών ουλών μέχρι να μπορεί να γίνει αποδεκτή.

Η ουλή αυτή μπορεί να κρυφτεί από το μαγιό, όμως ποτέ δεν θα είναι τόσο διακριτική ώστε να μην γίνεται αντιληπτή όταν το σώμα είναι γυμνό. Στον ομφαλό υπάρχει ακόμη μία κυκλική ουλή η οποία γίνεται για να εξυπηρετηθεί η τοποθέτησή του στην νέα θέση επί του κοιλιακού κρημνού.


Μερική Κοιλιοπλαστική, γιατί όχι αυτή;

Η μερική κοιλιοπλαστική είναι μια μεσαία χειρουργική επέμβαση η οποία ανήκει στις κατηγορίες των τεχνικών στις οποίες διατηρείται κάποια ποσότητα δέρματος και λίπους, αλλά και μέρος της υπερομφαλικής χαλάρωσης του κοιλιακού τοιχώματος.

Η τελική ουλή στην περίπτωση αυτή είναι μικρότερη από εκείνη της κλασικής κοιλιοπλαστικής, ευρίσκεται στην θέση όπου γίνεται η καισαρική τομή και η έκτασή της φτάνει τα 10-15 εκατοστά, κρυμμένη μέσα στο μαγιό. Η επέμβαση αυτή έχει περιορισμένες ενδείξεις και συνήθως γίνεται αποδεκτή μόνο από εκείνους που είχαν πράγματι πολύ μικρό αισθητικό πρόβλημα. Η επιλογή της γίνεται συνήθως με αισθητικά μόνο κριτήρια. Δεν υπάρχει ουλή επί του ομφαλού.


Οι καλύτεροι υποψήφιοι για την κοιλιοπλαστική, ποιοί είναι;

Οι καλύτεροι υποψήφιοι για την κοιλιοπλαστική είναι άνδρες ή γυναίκες που βρίσκονται σε καλή σχετικά φυσική κατάσταση, οι οποίοι όμως δυσανασχετούν από το συσσωρευμένο λίπος και το χαλαρό δέρμα της κοιλιάς τους που δεν διορθώνεται με δίαιτα ή άσκηση.

Η επέμβαση έχει ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα σε γυναίκες που λόγω εγκυμοσύνης, οι κοιλιακοί μύες και το δέρμα τους έχουν χαλαρώσει τόσο που δεν είναι δυνατόν να επανέλθουν στη φυσική τους κατάσταση. Η ύπαρξη ραγάδων μετά από την εγκυμοσύνη ενισχύει ακόμη περισσότερο την σωστή ένδειξη για την επέμβαση αυτή. Σε ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας η χαλάρωση του δέρματος λόγω της αυξομείωσης του σωματικού βάρους κατά την διάρκεια της ζωής μπορεί να αποτελέσει σωστή ένδειξη υπό την προϋπόθεση ότι συνυπάρχει η εικόνα της «κρεμάμενης κοιλίας».Η κρεμάμενη κοιλία, η αναδιπλωμένη δηλαδή κοιλιά πάνω από το εφηβαίο, αποτελεί ισχυρή ένδειξη για λιποεκτομή κοιλιάς ακόμη και σε νεότερες ηλικίες.

Εάν σε αυτή την εικόνα παρατηρείται και η ύπαρξη ομφαλοκήλης ή κοιλιοκήλης, η ένδειξη είναι ακόμη πιο ισχυρή.

Επίσης, εάν συνυπάρχει και πρόβλημα αυξημένης εφίδρωσης στις περιοχές εντός των εσωρούχων και άνωθεν του εφηβαίου, λόγω του οποίου προβλήματος παρατηρούνται συχνά μυκητιάσεις ή επιμολύνσεις, η ένδειξη είναι και ιατρογενής εκτός από αισθητική.

Εάν υπάρχουν ουλές από προηγούμενες επεμβάσεις στην κοιλιακή χώρα, μπορεί να μην είναι σωστή η ένδειξη της κοιλιοπλαστικής λόγω του αυξημένου ποσοστού επιπλοκών που θα μπορούσαν να οφείλονται στην διαταραγμένη από τις προηγούμενες επεμβάσεις, αιμάτωση του κοιλιακού κρημνού.

Το αντίθετο μπορεί να συμβαίνει εάν οι προηγούμενες ουλές ήταν πράγματι δύσμορφες, χωρίς να έχουν διαταράξει την αιμάτωση στις περιοχές (αυτό συμβαίνει όταν οι ουλές βρίσκονται στην περιοχή κάτωθεν του ομφαλού). Σε αυτές τις περιπτώσεις η επέμβασης θα περιλαμβάνει τις προηγούμενες δύσμορφες ουλές, οι οποίες θα συμπεριληφθούν στον ιστό που πρόκειται να αφαιρεθεί αφήνοντας ένα πιο όμορφο αισθητικό αποτέλεσμα ακόμη και με την ύπαρξη της κλασικής τομής της κοιλιοπλαστικής.

Η επέμβαση μπορεί να είναι χρήσιμη για άτομα που έχασαν πολλά κιλά (άνω των 20) από αγωγή απίσχανσης με κάποια από της χειρουργικές μεθόδους μείωσης της στομαχικής χωρητικότητας, οπότε ο πλεονάζον ιστός (δέρμα και λίπος) είναι πράγματι προβληματικός και πρέπει να αφαιρεθεί. Όσοι λοιπόν σκοπεύουν να χάσουν αρκετό βάρος πρέπει να αναβάλλουν την επέμβαση μέχρι να βρεθούν στο σταθερό βάρος, το βάρος δηλαδή σώματος το οποίο πρόκειται να κρατήσουν στα επόμενα χρόνια της ζωής τους.
Επίσης, οι γυναίκες που έχουν προγραμματίσει μελλοντικές εγκυμοσύνες πρέπει να περιμένουν, γιατί οι ορθοί κοιλιακοί μύες που τεντώνονται κατά την επέμβαση μπορεί να αποχωριστούν πάλι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Επίσης σε αυτές τις γυναίκες μπορεί κατά την διάρκεια μιας νέας εγκυμοσύνης μετά την κοιλιοπλαστική να παρατηρηθούν κήλες του κοιλιακού τοιχώματος.

Επιπλοκές;

 Η συχνότητα επιπλοκών είναι πολύ μικρή στις υγιείς προεμμηνοπαυσιακές και τους υγιείς άνδρες. Η συχνότητα αυτή αυξάνει στις μη υγιείς μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες και τους άνδρες με ιατρικό ιστορικό οποιασδήποτε νόσου.

Οι πιο συχνές επιπλοκές είναι : επιμόλυνση του τραύματος, συλλογή υγρού κάτω απο τον κοιλιακό κρημνό, μικρές ή μεγαλύτερες διαταραχές της αιματώσεως ή της επουλώσεως του κρημνού, διάσπαση του τραύματος ή ασυμμετρίες της κοιλιακής περιοχής.

Σπανιότερα μπορεί να συμβούν μετεγχειρητικές κήλες ή συρρίκνωση της κυκλικής ουλής του ομφαλού. Όσον αφορά την γενικότερη υγεία, για τους μεγαλύτερους σε ηλικία ασθενείς πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη μέριμνα στην πρόληψη των μετεγχειρητικών θρομβώσεων που όμως είναι πολύ σπάνιες.

Οι Επιπλοκές μπορούν να προληφθούν. Κατα κανόνα οι πλαστικοί χειρουργοί τις αποφεύγουν με δεξιοτεχνία, λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα πρίν την επέμβαση. Όσο πιό μεγάλη είναι η επέμβαση αυτή, τόσο πιο δύσκολο είναι να μήν υπάρχει " καμία επιπλοκή" σε "κανέναν ασθενή" . Η συνεργασία μεταξύ των δύο (ενδιαφερόμενο και πλαστικό χειρουργό) πρέπει να είναι απολύτως αρμονική. Τότε μόνο "δεν υπάρχουν επιπλοκές".

Η κλασσική κοιλιοπλάστική συνδιασμένη με λιποαναρρόφηση είναι σαφώς η πιό μεγάλη αισθητική πλαστική επέμβαση και εφαρμόζεται σε μία μεγάλη κατηγορία ασθενών που γενικώς δέν μοιάζουν πολύ μεταξύ τους τόσον όσον αφορά την εικόνα και το μέγεθος του σώματός τους όσον και την κατάσταση-καταπόνηση του οργανισμού τους πρίν εκείνοι-εκείνες έρθουν σε 'μάς. Για τον λόγο αυτό γίνονται συχνές βελτιώσεις και σχεδιάζονται νέες τεχνικές που παρακάμπτουν τα πιθανά προβλήματα, ειδικά σε καταπονημένους απο τις δίαιτες ή τον διαβήτη ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας. Η τελική επιλογή της μεθόδου ακολουθεί τις ανάγκες, σέβεται τα όρια και απαιτεί την λογική όλων των εμπλεκομένων σε αυτή.

ΑΛΛΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ

* Κοιλιοπλαστική με ταυτόχρονη γράμμωση των μυών (High definition abdominoplasty)

Μια επέμβαση με έμφαση στις λεπτομέρεις του καλοσχηματισμένου μυικού τοιχώματος οπου ο πλαστικός χειρουργός χρησιμοποιεί ειδικά απορροφήσιμα ράμματα καθήλωσης του  δέρματος στους μύς της κοιλιάς ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι ακόμη πιό θεαματικό. Ο στόχος είναι να αποδώσουμε την εικόνα κοιλιακών μετα απο άσκηση και γυμναστική, σάν δηλαδή ο ενδιαφερόμενος ή η ενδιαφερόμενη να έχει αποκτήσει αυτό το κοιλιακό τοίχωμα που καλλιτέχνησε ο χειρουργός με έξυπνη γυμναστική και όχι με χειρουργική επέμβαση.  Η  μυική γράμμωση που επιτυγχάνεται με αυτή την τεχνική είναι εντυπωσιακή ενώ ταυτόχρονα και η αποθεραπεία είναι κατα 7 ημέρες πιό σύντομη. Η μέθοδος δέν αποδίδει πολλά στους παχύσαρκους γιατί η γράμμωση δέν φαίνεται πολύ όταν το τοίχμα της κοιλιάς έχει ακόμη πολύ λίπος. Ετσι τα πιό θεαματικά αποτελέσματα επιτυγχάνονται σε όσους και όσες έχουν έρθει με διατροφή και άσκηση στα σωστά κιλά σωματικόυ βάρους με καλό BMI (body mass index) δείκτη κσωματικής μάζας και είναι ηλικίας κάτω των 60 ετών.

*Κοιλιοπλαστική δύο επιπέδων (Dual plane non touch-no pain tummy tuck abdomnoplasty)


Μιά ακόμη νεωτεριστική επέμβαση που ανήκει στην κατηγορία της κλασσικής κοιλιοπλαστικής που αποσκοπεί όμως σε λιγότερο οίδημα και υπόσχται πολύ λιγότερες επιπλοκές δίνοντας όμως το ίδιο θεαματικό αποτέλεσμα μιάς επίπεδης κοιλιάς, μέσης δακτυλίδι και εντυπωσιακής αισθητικής γράμμωσης των κοιλιακών τοιχωμάων. Λέγεται έτσι γιατί είναι ανώδυνη, είναι πλήρης και είναι σχεδόν ατραυματική με την ευρύτερη χειρουργική  έννοια του όρου. Ο πλαστικός χειρουργός αφαιρεί την κρεμάμενη κοιλία (το μέρος της ποδιάς που κρέμεται όταν σκύβουμε) αλλα του υπόλοιπο τοίχωμα το σύρει πρός τα κάτω χωρίς αποκόληση και ταυτόχρονα σφίγγει με ειδικά ράμματα τους χαλαρωμένους απο παχυσαρκία ή τοκετούς κοιλιακούς μύες αποκαθιστώντας την νεανική μέση γραμμή διορθώνοντας ταυτόχρονα τυχούσες κήλες λευκής γραμμής, ομφαλοκήλες ή βουβωνοκήλες.  Η μέθοδος είναι πολλά υποσχόμενη στα περισσότερα περιστατικά που ζητούν την συμπαράστασή μας στη λύση ενός τόσο σημαντικού αισθητικού και ταυτόχρονα επανορθωτικού προβλήματος για όλους σχεδόν τους σύγχρονους ανθρώπους που λόγω του τρόπου ζωής μας δέν μπορούν απο μόνοι τους να έχουν το σώμα που ονειρεύονται.


Πως είναι η νέα εικόνα ;

 Η κοιλιοπλαστική, ολική ή μερική, έχει εξαιρετικά αποτελέσματα σε ασθενείς με αδύναμους κοιλιακούς μύες, χωρίς μέση, με περίσσιο δέρμα και λίπος. Στις περισσότερες περιπτώσεις, εάν η επέμβαση συνδυασθεί με μια ισορροπημένη δίαιτα και τακτική γυμναστική, τα αποτελέσματα θα διαρκέσουν για πολλά χρόνια. Εάν υπάρχουν ρεαλιστικές προσδοκίες, εάν ο ενδιαφερόμενος ή η ενδιαφερόμενη είναι προετοιμασμένος/η για τις επιπτώσεις μιας μόνιμης ουλής και μιας αναγκαίας αναρρωτικής περιόδου μερικών ημερών, ίσως η κοιλιοπλαστική να είναι η απάντηση στο πρόβλημά του/της. Προσοχή όμως...οι "μίνι" κοιλιοπλαστικές δέν δίδουν πάντα αυτό που υπόσχονται γι αυτό η "κλασσική" λύση άν και λιγώτερο δημοφιλής στα περισσότερα περιστατικά που φτάνουν στον πλαστικό χειρουργό με αναδίπλωση του δέματος χαμηλά μέσα στο εσώρουχο, είναι μία ασφαλής επιλογή που ικανοποιεί τελικά πολύ χωρίς απρόσμενες εκπλήξεις..

Επίπεδη κοιλιά λοιπόν :::
  Ναί !! Σε 3 έως 30 ημέρες θα έχετε επιτέλους ρυσμίσει ανώδυνα και με ασφάλεια μιά εκκρεμότητα πολλών ετών.


 
     

 
  πίσω