Ο άνθρωπος πίσω από την αναβίωση των Αγώνων είναι ο καθηγητής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Berkeley της Καλιφόρνια, Στήβεν Μίλερ. Ο α - ληθη - νός Φιλέλληνας Αμερικανός Καθηγητής Στέφανος Γ. Μίλλερ ανακάλυψε το 1974 και έκτοτε φέρνει στο Φώς την Αρχαία Νεμέα. Της δίνει συνεχώς Ζωή με τους Νέμεους Αγώνες που γίνονται κάθε 4 χρόνια στην κοιτίδα τους προς τιμήν του Οφέλτη. Διαβάστε στον Ευριπίδη γιατί...
Η αναβίωση των Νεμέων άρχισε το 1996 και έκτοτε τελούνται κάθε τέσσερα χρόνια.
Από τις 10 έως τις 12 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε και η 6η σύγχρονη Νεμεάδα.
Αυθεντικά αρχαία αθλητικά έθιμα αναβίωσαν στο Αρχαίο Στάδιο της Νεμέας.
«Με τους ανθρώπους να έρχονται σε επαφή, με το να αγγίζουν το αρχαίο έδαφος με τα γυμνά τους πόδια μαθαίνουν κάτι για τον εαυτό τους και για την ιστορία. Οι ντόπιοι είναι εδώ, εκατοντάδες εθελοντές βοηθούν για να υλοποιηθούν οι αγώνες», δηλώνει συγκινημένος ο καθηγητής.
Οι δρομείς είναι ντυμένοι με χιτώνες και χωρίς παπούτσια και κατ’ αυτό τον τρόπο έχουν σωματική επαφή με τις ίδιες πέτρες, όπου αρχαίοι αθλητές έτρεξαν πριν από 2300 χρόνια.
Τρέχουν στον αρχαίο στίβο για μια απόσταση 90 μέτρων. Επιπλέον, μια διαδρομή 7,5 χλμ. ξεκινά στο Ναό του Ηρακλέους στις Αρχαίες Κλεώνες, περνά μέσα από Νεμεατικούς αμπελώνες κι απ‘το χωριό των Κλεώνων και καταλήγει στο στάδιο της Νεμέας, ακολουθώντας το μονοπάτι που είχε πάρει ο Ηρακλής για να κυνηγήσει το λιοντάρι. Ονομάζεται «Τα βήματα του Ηρακλή».Εμείς μαζί με πολλούς ακόμη δρομείς φορέσαμε την αρχαία χλαμύδα και ακολουθήσαμε τα 7.500 "βήματα του Ηρακλή" όταν κυνήγησε το φοβερό Λιοντάρι απο τις Αρχαίες Κλεωνές έως το Στάδιο της Αρχαίας Νεμέας.
Οι νικητές όλων των διαδρομών λαμβάνουν αμέσως μια ταινία γύρω απ’ το κεφάλι κι ένα κλαδί φοίνικα, όπως συνέβαινε στους αρχαίους αγώνες. Στην τελετή λήξης στέφονται με αγριοσέλινο.
Τις φετινές εκδηλώσεις τίμησε με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.
@@ Δείτε πιo κάτω φωτογραφίες @@@>>>
|