Μεσοθεραπεία
Αναίμακτες Θεραπείες
Βλεφαροπλαστική χωρίς νυστέρι
Ενέσιμες Θεραπείες, Υαλουρόνη & Μπότοξ
Ενέσιμη Ενυδάτωση
Μη παρεμβατική ενζυμική διάλυση τοπικού λίπους
Ακτίνες Λέϊζερ - US - RF
Λέιζερ Θαυματουργό
Κρυολιπόλυση-Cooltech NEW
COCCON Duotechnology NEW
Mosaic (MicroFractional)
Λέιζερ Αποτρίχωσης
Smooth Laser
Velashape
New Life
Ραδιοκύματα ACCENT PRO
Φωτολιπόλυση
Hypoxi
Υπέρηχοι
Tattoo
Soft Holing και Tunneling
Αντιμετώπιση κυτταρίτιδας
Αναίμακτη λιποαναρόφηση
Διαμάντια - SilkPeel NEW
Ραγάδες
Βιολογική Κυτταρική Ανανέωση
Συνδυασμοί Αντιγήρανσης
Μακροζωία & Αντιγήρανση
Bιταμίνες
Λέιζερ Αποτρίχωσης
Καλλυντικά ελιξήρια
 
Δείτε επίσης...
 
YouTube
 
Αυξητική Μαστών
 
 
Ρινοπλαστική Χωρίς Νυστέρι
 
Το botox της ηθοποιού
 
Brazilian
 
 
New techniques
 
 
 
Το Στεφάνι της Νεότητος
 
Δελτία Τύπου
 
Επαγγελαμτικά ταξίδια
 
 
     
           
 
 
           
home
 
Πλαστική χειρουργική, Πλαστικός χειρουργός Δρ. Ι. Λύρας
 
  Δρ. Λύρας Δραστηριότητες Θεραπείες Επεμβάσεις Συνήθεις ερωτήσεις Συνεντεύξεις Επικοινωνία  
 
Λέιζερ Θαυματουργό
 
πίσω | μπροστά αρχική
 
 

Λέιζερ Θαυματουργό

 
     
 

Λέιζερ Θαυματουργό
(Για όπου ενδείκνυται)


Τι είναι το λέιζερ- laser  και πώς δρά ;
Με την πάροδο των ετών, η επιθυμία των ανθρώπων να επιστρέψουν στη νεανική τους εμφάνιση έχει πυροδοτήσει τη δημιουργία ανανεωτικών προϊόντων και διαδικασιών. Τις τελευταίες δεκαετίες διάφορα τοπικά εφαρμοζόμενα υλικά έχουν σχεδιαστεί και παραχθεί με σκοπό να απομακρύνουν βαθιές ρυτίδες, λεπτές γραμμές και πτυχές του δέρματος. Στην αρχή επρόκειτο για απολεπιστικούς και εγκαυματικούς παράγοντες, οι οποίοι προκαλούσαν ένα επιφανειακό, ρηχό και ελεγχόμενο τραύμα της επιδερμίδας και του δέρματος μέχρι το χόριο.

Η αναγέννηση και η ανασύνταξη του κολλαγόνου εντός του τραύματος μέσα από τους μηχανισμούς επούλωσης δημιουργούσε έτσι ένα πιο σφιχτό και πιο βελούδινο δέρμα. Με την πάροδο του χρόνου, νέα προϊόντα εμφανίστηκαν, ενώ η απροσδόκητη και πολύ θερμή ανταπόκριση του κοινού στην ιδέα της ανανέωσης του προσώπου ενθάρρυνε τη χρήση συνδυασμού των τεχνικών, παρά τις επιπλοκές που θα μπορούσαν να προκύψουν.

Το laser διοξειδίου του άνθρακος εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1964 από τον Patel.

Για να έχουμε πληρέστερη άποψη, ας δούμε τον ορισμό: laser ονομάζεται, σύμφωνα με τον ορισμό του, το ενισχυμένο, εστιασμένο, μονοχρωματικό φως. Το πλεονέκτημά του είναι πως η δέσμη του είναι τόσο εστιασμένη, που επιτρέπει στον ειδικό να επέμβει σε πολύ μικρές βλάβες προς διόρθωση.

Η χρησιμότητα του laser στηρίζεται στην επιλεγμένη ιατρική αποδόμηση (φωτόλυση). Μπορεί, λοιπόν, να καταστρέψει επιλεκτικά από τρίχες μέχρι ρυτίδες, ουλές και άλλες βλάβες του δέρματος και των υποκειμένων ιστών. Υπάρχουν πολλοί τύποι laser, ο καθένας από τους οποίους "βλέπει" από ένα χρώμα. Αυτό ακριβώς το χρώμα στοχεύει το laser κάθε φορά. Για να δώσουμε ένα απλό παράδειγμα, ένα laser που βλέπει το μαύρο θα διεισδύσει σε ένα σκληρό αντικείμενο αυτού του χρώματος, ενώ αν το κατευθύνουμε προς αντικείμενο οποιουδήποτε άλλου χρώματος, θα το αφήσει εντελώς ανέπαφο.

Γι’ αυτό το λόγο δημιουργήθηκε η "νέα γενιά" των laser, που αυξομειώνουν την έντασή τους, έχοντας τη δυνατότητα μικρότερης διεισδυτικότητας, ώστε να αποφεύγονται οι παρενέργειες. Παρόλα αυτά, εξακολουθεί, σε ένα μικρό ποσοστό των γυναικών που καταφεύγουν στο laser, να υπάρχει πρόβλημα με την υπέρχρωση (πανάδες), η οποία εμφανίζεται στα ευαίσθητα στο φως δέρματα μετά την εφαρμογή ακτινών laser, καθώς το laser έχει την ιδιότητα να ενεργοποιεί τοπικά τη μελανίνη. Ωστόσο, τα προβλήματα που ενδέχεται να προκαλέσει η χρήση laser μπορούν να αντιμετωπιστούν προληπτικά, αλλά και να προβλεφθούν, αφού κατ’ αρχάς ο πλαστικός χειρουργός πρέπει να πάρει το πλήρες ιστορικό του ασθενούς.

Στη συνέχεια, χρησιμοποιούνται, για περίπου ένα μήνα πριν από την εφαρμογή και ένα μήνα μετά, ειδικές καλλυντικές λευκαντικές ή ενυδατικές κρέμες, που προετοιμάζουν το δέρμα και μειώνουν την πιθανότητα αισθητικών παρενεργειών, όπως πανάδες, δυσχρωμίες, επιχείλιος έρπις και ευαισθησία στον ήλιο. Έτσι, έχοντας το ιστορικό και κατατάσσοντας την επιδερμίδα σε έναν από τους τέσσερις χρωματικούς τύπους, προσαρμόζεται ανάλογα η ένταση του laser, ώστε να αποφευχθούν οι παρενέργειες.

Το laser διοξειδίου του άνθρακα είναι ένα σύστημα laser που αποτελείται από ήλιο, υδρογόνο και διοξείδιο του άνθρακα σε αέρια μορφή μέσα σε ένα σωλήνα, ο οποίος ενεργοποιείται είτε από κύματα υψηλής τάσεως είτε από ραδιοκύματα, ώστε να παραχθεί ενέργεια μήκους κύματος 10.600nm, η οποία μπορεί να διεισδύσει σε βάθος 20-30μm. Το υλικό που πιο πολύ απορροφά την ενέργεια του laser διοξειδίου του άνθρακα είναι το νερό. Επειδή το 70% του περιεχομένου του ζώντος ιστού και ειδικά του δέρματος αποτελείται από νερό, το laser διοξειδίου του άνθρακα έχει καταστεί ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο τόσο στη Δερματολογία, όσο και στην Πλαστική Χειρουργική.

Τα δύο πιο σημαντικά χαρακτηριστικά της επίδρασης του laser διοξειδίου του άνθρακα στους ιστούς είναι η πυκνότητα της δέσμης ενέργειας, ο εστιασμός και η ποσότητα της προσλαμβανόμενης από τους ιστούς ενέργειας. Ο συνδυασμός αυτών των χαρακτηριστικών προσδιορίζει ποια ποσότητα ιστού θα εξαχνωθεί, θα απανθρακωθεί και θα υποστεί αναστρέψιμη θερμική βλάβη.

Από το επιθυμητό κλινικό αποτέλεσμα εξαρτάται και η ρύθμιση των τριών αυτών χαρακτηριστικών. Η φιλοσοφική άποψη της αρχής της επιλεκτικής φωτοθερμολύσεως, όπως αυτή περιγράφηκε το 1983 από τους Parrish και Anderson, υποχρεώνει τους βιομηχανικούς παραγωγούς των συστημάτων laser να δημιουργούν μηχανισμούς που μηδενίζουν την παράπλευρη θερμική βλάβη από τη χρήση των συστημάτων αυτών.

Με αυτά τα συστήματα επιτυγχάνεται η επιλεκτική λείανση του ανάγλυφου υποστρώματος του δέρματος και έτσι η ανανέωση της εικόνας. Σήμερα χρησιμοποιούνται laser πολλών μέσων, τα οποία συνδυάζονται με συστήματα ψύξης, ώστε η ενέργεια του laser να διεισδύει στο δέρμα επιλεκτικά, να δρα και να παράγει απόλυτα καθαρή θερμική βλάβη όσον αφορά στους παρακείμενους ιστούς, όπως γίνεται π.χ. με τα laser που αποσκοπούν στη συρρίκνωση μόνο του κολλαγόνου που βρίσκεται εντός του χορίου, αφήνοντας ανέγγιχτη την επιδερμίδα ή ακόμη και την επιλεκτική καταστροφή των χρωματικών αγγειακών βλαβών, των κηλίδων και των τριχών.

Η μοναδική προϋπόθεση για να λειτουργήσει αυτός ο μη αφαιρετικός τύπος laser, ο τύπος δηλαδή του laser ο οποίος δεν απορροφάται από τους ιστούς που περιέχουν νερό (όχι δηλαδή το κλασικό laser του διοξειδίου του άνθρακα), είναι το σημείο που θέλουμε να καταστρέψουμε επιλεκτικά, όπως για παράδειγμα η φυσική τριχοφυία, να εμπεριέχει "χρώμα". Γι’ αυτόν το λόγο οι λευκές τρίχες και βλάβες είναι οι μόνες τις οποίες δεν μπορεί να καταστρέψει το laser αυτού του τύπου.

Οι επιπλοκές των laser είναι υπαρκτές και αφορούν τόσο στην υπερβολική του χρήση (υπερτροφικές ουλές, χηλοειδή), όσο και στην υπερβολική ευαισθησία του δέρματος στη θεραπεία αυτή, όπως υπερχρώσεις ή υποχρώσεις, φωτοευαισθησία, αδυναμία δημιουργίας νέας επιδερμίδας (έλκη), επανεμφάνιση έρπη και ανωμαλίας της υφής. Κάθε θεραπεία έχει σαφή διάρκεια εφαρμογής και ο χρήστης και ο ασθενής πρέπει να φοράνε ειδικά προστατευτικά γυαλιά ή φακούς επαφής, που προφυλάσσουν τα μάτια από την ορατή και μη ορατή ακτινοβολία του laser.

 Ωστόσο, τηρουμένων των προϋποθέσεων και των περιορισμών, η χρήση του laser έχει εδραιωθεί στην Πλαστική Χειρουργική, ενώ η αλματώδης εξέλιξη της τεχνολογικής γνώσης εγγυάται περιορισμό των παρενεργειών και διεύρυνση του φάσματος των εφαρμογών της τεχνολογίας των laser στο άμεσο μέλλον.

Χρησιμεύει πολύ στην ιατρική αποτρίχωση, τις ρυτίδες (νέοι τύποι τμηματικής αφαίρεσης), τις ευρυαγγείες, τα τατουαζ, τη σύσφιξη του δέρματος, την λείανση των ουλών και των ραγάδων, την λεύκανση της περιοχής των γεννητικών οργάνων και του πρωκτού (anal and vaginal bleaching), τις πανάδες και σαν εργαλείο εκτομής σε μερικούς μόνο τύπους απο ελιές (καλοήθεις σπίλους), σε ολόκληρο το σώμα και το πρόσωπο.

(Αναδημοσίευση από το βιβλίο του Δρ Ιωάννη Λύρα με τίτλο "Το μυστικό της βραζιλιάνικης ομορφιάς"

ISBN : 978-960-6650-36-9)


 
     

 
  πίσω